0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 2. 2018

Uncle Sam (1996)

Vrátil se ze záhrobí, aby potrestal všechny špatné vlastence…

Armáda spojených států nalezne v Kuvajtu po dlouhých třech letech vrtulník s ohořelými těly amerických vojáků, který byl sestřelen během operace Pouštní bouře (dost možná vlastními střelami). Těla jsou převezena zpět do Států a mají se dočkat řádného pohřbu i se všemi poctami. Jedním z mrtvých je i seržant Sam Harper, jehož rodina si přála, aby byl pochován v rodném městečku během oslav Dne nezávislosti. Jeho sestra Sally ani manželka Louise však příliš nesmutní, protože Sam během svého života rozhodně nebyl žádný svatoušek, obě šikanoval a nebylo žádným tajemstvím, že vstoupil do armády, aby mohl beztrestně zabíjet. Byl však také velký vlastenec a vzor pro svého synovce Jodyho. Když však noci před vypuknutím oslav a řádným pohřbem zapálí trojice chuligánů americkou vlajku u jeho vykopaného hrobu, Sam Harper povstane z mrtvých, aby se krutě pomstil všem, kteří podle něj nejsou dobrými vlastenci a urážejí Ameriku i její symboly. V kostýmu Strýčka Sama vyráží do akce a počet mrtvých se rychle rozrůstá…



Český název: Strýček Sam
Režie: William Lustig
Rok výroby: 1996
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
David 'Shark' Fralick...(Sam Harper)
Leslie Neale...(Sally Baker)
Christopher Ogden...(Jody Baker)
Anne Tremko...(Louise Harper)
Isaac Hayes...(Jed Crowley)
...a další


Pro všechny ty americké vlastence a jejich příznivce musel být tento film svým způsobem opravdovým „balzámem na duši“. Ani ne tak svým obsahem (samotným příběhem), ale spíše všemi těmi záběry na americké vlajky, vlaječky a oslavou Dne nezávislosti se všemi těmi tradicemi, které jej doprovází. Na podobné věci jsme si však už u amerických filmů zvyklí. William Lustig a scénárista Larry Cohen vsadili na osvědčenou kartu v podobě obživlého zabijáka, která se jim vyplatila již ve filmu Maniac Cop, leč tentokrát nedokázali okouzlit tolik diváků, o čemž svědčí i malé hodnocení napříč internetem.

Hlavní záporák Sam Harper totiž nebyl žádný opravdový „vlastenec“, ale psychopat a agresivní násilník, jehož smrt spíše rodinu a blízké okolí potěšila, než aby se utápěli ve smutku. Nicméně po potrestání armádních činitelů za jeho smrt, se coby obživlá mrtvola dostane zpátky do rodného města a teď je načase pořádně naložit i všem, kteří zneuctili jeho hrob, státní symboly, nebo se snaží vetřít do přízně jeho rodiny. On však rozhodně není žádným bojovníkem (mstitelem) za spravedlnost, jen prostě miluje zabíjení. Během své krvavé cesty použije k likvidaci svých obětí opravdu různorodé prostředky / zbraně, takže se nemusíte bát, že by šlo jen o nudný stereotyp. I proto si mě tento slasher získal na svou stranu.

Za vůbec nejlepší bych označil asi polovinu filmu, kdy atmosféra začne nabírat na obrátkách a počet mrtvých se neustále zvyšuje. Začátek je totiž zdlouhavým seznamováním s rodinnými příslušníky a několika důležitými postavami v ději, no a samotný závěr (po pěkném ohňostroji a grilování) se mi nelíbil vůbec. Ona finální „řežba“ se Samem byla dost přitažená za vlasy a vlastně asi to nejhorší, co nám tento film nabídl. Což byla škoda, protože rozjeté to bylo slibně. Uncle Sam tak zůstal někde v půli cesty mezi slušným slasherem a podprůměrnou záležitostí. Moc opravdu kvalitní podívané tu nenajdeme, herecké výkony jsou taky ze slabšího soudku, ale podívat se na to určitě dá. Osobně se tedy nakonec přikloním k průměrnému ohodnocení. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat