0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 2. 2018

Turistas (2006)

Brazílie – pro některé Ráj na zemi, pro naše hrdiny hotové peklo…

Skupina amerických turistů si hodlá náležitě užít dovolenou v Brazílii. Poznat krásu tamní země, holdovat alkoholu a hlavně se pořádně pobavit. Jenomže již během jízdy autobusem nastanou první komplikace a dojde k nehodě. Všem se naštěstí podaří uniknout dřív, než se autobus zřítí z kopce, ale do nějakého většího města je to hodně daleko. „Naštěstí“ je poblíž malá vesnice a především plážový bar. Nadešel tedy ten správný čas se vzájemně poznat a spřátelit se. Během alkoholových radovánek jim však musel někdo dát něco do pití a oni se ráno probouzejí na pláži, bez všech věcí, pasů i peněz. Pomocnou ruku jim nabídne místní mladík Kiko, který se jim nabídne, že je odvede do domu svého strýce, který je hluboko v džungli. Nic jim nepřijde podezřelé až do chvíle, kdy se jich zmocní ozbrojení muži a ze strýce se vyklube šílený doktor, kterému mají posloužit jako nedobrovolní dárci lidských orgánů…



Český název: Brazilský masakr
Režie: John Stockwell
Rok výroby: 2006
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Josh Duhamel...(Alex)
Olivia Wilde...(Bea)
Melissa George...(Pru)
Agles Steib...(Kiko)
Miguel Lunardi...(Zamora)
...a další


Jsem vášnivým cestovatelem a Brazílie byla vždy jedním z mých vysněných cílů. Po zhlédnutí tohoto filmu, však mé nadšení lehce ochablo. To však jen tak na okraj, protože v každé zemi na světě se vám může něco stát. Kšeftování s orgány není cizí ani tady v Evropě. Pojďme ale k samotnému filmu. Jistě vás jako první napadne jistá podobnost se známějším Hostelem – ale ta je jen velmi okrajová. Navíc Turistas je pro mě osobně o něco lepším filmem. A to především díky nádherné krajině, která mě doslova uchvátila (především pak pasáž u vodopádů a podvodní jeskyně).

Navíc bych chtěl zdůraznit, že spíše než čistokrevným hororem je tento film hlavně thrillerem – lehce říznutý dramatickou vložkou. To však nic nemění na tom, že jde pořád o slušnou podívanou. Není to vyložená pecka, ale nudit se u toho rozhodně nebude. Zvláště když zde máte téměř po celou dobu několik polonahých dam v plavkách, nebo i bez nich (to platí hlavně pro pány) a nakonec se dočkáme i několika úmrtí. Bylo mi však trochu líto, že žádného „masakru“ jsem se nakonec nedočkal. Ale tak dá se vystačit i s málem, zvláště když vás dokáže zaujmout i něco jiného, než hektolitry krve.

Herecké výkony byli ucházející a kupodivu jsem zde nenarazil na jedinou postavu, která by mi vyloženě lezla na nervy. Což se mi u podobných filmů moc často nestává. První polovina filmu je především o seznámení se s jednotlivými postavami, chlastu a prvními útrapami, které vám ukáží odvrácenou tvář na první pohled božského místa. Olivia Wilde a Melissa George – dvě želízka v ohni a hlavní důvod proč jsem dokázal přehlížet menší nedostatky, kterých tu bylo hned několik. V té druhé se konečně přitvrdilo, ale kromě vyjímání orgánů za živa, se tu mnoha kvalitních smrtí nedočkáme. Což mě trošku zamrzelo (zastřelení několika osob – to není žádné terno). Nicméně Turistas i tak hodnotím jako lepší průměr.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat