0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 2. 2018

Socialistický Zombi Mord (2014)

Slovenský zombie úlet, který je nejen pěkně krvavý, ale ve své podstatě i docela zábavný…

Když se sovětům jejich experiment s agresivním bojovým plynem vymkl zpod kontroly, rozhodli se zahladit všechny stopy a projekt ukončili. Jenomže během okupace Československa se několik dýmovnic dostane nešťastně na Slovensko, kde jsou použity během branného cvičení na zemědělské střední škole, no a problém je na světě. Studenti i učitelé jsou vystaveni účinkům plynu, který je promění v zombie. Ti, kteří nebyli nakaženi, se záhy stávají terčem agresivních zombíků a boj o holé životy může začít. Aby toho nebylo málo, musí přeživší čelit i šílenému a straně oddanému školníkovi, který ve svém příbytku ukrýval svůj arzenál zbraní a coby bývalý příslušník speciálních jednotek Rudé armády nehodlá dopustit, aby se tento skandál dostal na veřejnost…



Režie: Rastislav Blažek, Peter Čermák, Zuzana Paulini
Rok výroby: 2014
Délka: 94 min
Země: Slovensko
Alternativní název: Socialist Zombie Massacre

Hrají:
Denisa Rőtlingová...(Hanka)
Viktor Gschweng...(Martin)
Hanka Harenčárová...(Barbora)
Veronika Valentovičová...(Marta)
Peter Lévay...(Juro)
Boris Biťukov...(školník)
...a další


Slovenská tvorba to má u mě stejně nahnuté jako ta česká (především tedy ta novodobá) a bývám k ní často dost kritický. Přesto si do jisté míry vážím všech tvůrců, kteří jdou se svou kůží na trh a skutečně se jim podaří natočit něco „poživatelného“. A to se týká jak zkušených režisérů, tak i těch amatérských (studentských). Občas se totiž mezi nimi dá narazit na opravdu dobré filmy (snímky), které mi udělali velkou radost, nebo mě dokázali zaujmout svým netradičním zpracováním. Tento kousek našich sousedů sice spadá mezi ty průměrné, nikoliv však nezajímavé a absolutně nelituji, že jsem mu věnoval trochu svého času.

Sice se jeho zápletka točí okolo zombíků a jak už jistě víte, tento hororový subžánr mi není zrovna dvakrát blízký, ale jeho ztvárnění (dost zavánějící parodií) nebylo nejhorší. Docela jsem se pobavil dvojicí mladých dívek ve svazáckých uniformách (čert vem, že na celé škole byly jen dvě), když ve stylu japonských studentek s velmi krátkými sukýnkami rozhodně dokázaly potěšit mé mužské libido, přestože nahota zde byla TABU. Rajcovní byly o tom žádná a navíc podaly i celkem sympatické herecké výkony. S jejich kolegy a kolegyněmi už to bylo sice horší (někteří zbytečně moc přehrávali), ale i tak jsem se u toho bizarního snímku slušně pobavil a ani moc nenudil.

Děvčata tu totiž nebyly jen tak pro okrasu, ale společně s ostatními se pustily do pěkně krvavého masakru, za který se rozhodně tvůrci stydět nemuseli. Nechybělo béčkové gore ani akční pasáže, během kterých stříkala krev na všechny světové strany, lidské údy jakbysmet, samozřejmě se to neobešlo ani bez patřičných emocí a nejeden zombie (ale i nenakažený student) zemřel opravdu humornými způsoby. Někdy sice tvůrci zacházeli až do zbytečných extrémů, které zaváněli až trapností, ale svůj účel to ve finále splnilo. On ostatně celý tento film byl dost netradiční a to dozajista bylo i jeho záměrem. Přemrštěný konec bych ovšem vynechal – přílet vrtulníků i bombardérů už tak oslňující nebyl a popravdě mi lehce pokazil celkový dojem.

Socialistický Zombi Mord tak z toho nakonec vybruslil nad má očekávání docela slušně. Pobavil jsem se u toho, neodcházím znechucen, takže ve finále budu tento film hodnotit jako trošku lepší průměr.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat