0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 2. 2018

Skull, The (1965)

Chcete-li mít ve své sbírce lebku samotného Markýze de Sade, musíte počítat s neblahými následky…

Spisovatel Christopher Maitland z Londýna je vášnivým sběratelem okultních a esoterických knih a vzácných předmětů. Jednoho večera se za ním staví překupník a zloděj Marco, který jej tu a tam zásobuje opravdu cenným zbožím a prodá mu knihu vázanou z lidské kůže, která pojednává o Markýzi de Sade. Maitland je nesmírně potěšen a tak mu Marco nabídne ještě lukrativnější a o hodně draží věc. Je jí lebka samotného de Sade, která je obklopena děsivými legendami a údajným prokletím. Maitland se sice zprvu zdráhá lebku koupit, ale když se stane svědkem několika podivných úmrtí a začnou ho pronásledovat děsivé noční můry, lebku sám odcizí. Ta se jej následně začne postupně zmocňovat. Již ne zcela při smyslech se pokusí požádat o pomoc svého přítele a rivala Phillipse, který jej před lebkou varuje. Žádá ho, aby se lebky co nejdříve zbavil, jinak se ho zmocní natrvalo…



Režie: Freddie Francis
Rok výroby: 1965
Délka: 83 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Peter Cushing...(Christopher Maitland)
Jill Bennett...(Jane Maitland)
Christopher Lee...(Sir Matthew Phillips)
Patrick Wymark...(Anthony Marco)
Nigel Green...(inspektor Wilson)
...a další


Sice ještě nemám tak bohaté zkušenosti se studiem Amicus, ale několik filmů jsem od nich už přece jenom viděl. No a většina z nich ušla, takže jsem neočekával zklamání ani tentokrát. Zvláště spojení (spolupráce) dvou excelentních herců Petera Cushinga a Christophera Lee byla prozatím vždy zárukou dobré (mnohdy výborné) podívané. Navíc mi okultní tématika nikdy nebyla proti srsti a zde byla navíc propojená i s osobou Markýze de Sade. Co víc jsem si tedy mohl přát. No a zezačátku to skutečně vypadalo na spanilou jízdu. Potemnělý hřbitov, vykradači hrobů a následná epizodka v koupelně…no začaly se mi sbíhat sliny.

Počáteční atmosféra byla navíc okořeněna nejen aukcí plnou zajímavých předmětů, ale zvláště pak pracovny obou hlavních postav byly po „dekorační“ sběratelské stránce naprosto okouzlující. Pomalu jsem byl vtahován mysteriózní zápletkou přímo do samotného děje a vše bylo ještě umocněno můrami Cushinga a následnými úmrtími. Jediné co mi rušilo mou blaženost, byla ta poletující lebka. Záběry skrze ní byli v naprostém pořádku, ale ty světelné efekty které měli vyzařovat její nadpřirozenost, mě zrovna moc neokouzlili.

Nevím, možná to bylo dáno i tím, že ke konci filmu tomu začal dle mého názoru pomalu docházet dech. Navíc mi i trochu vadilo, že Lee zde nedostal zas až tolik prostoru. Závěrečný chaotický sled událostí nahlodal mou důvěryhodnost k filmu jako celku a tento pocit ve mně přetrval až do samotného konce. Tím však nemyslím postupnou šílenost hlavního hrdiny – zde se Cushing opravdu předvedl se vší parádou. Jen mi to finále prostě moc nesedlo v kontrastu s předchozím dějem. To je však jen můj problém. Tento film si určitě nezaslouží býti opomíjen. Přestože nejde o žádný skvost.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat