0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 2. 2018

Nenasytná Tiffany (2015)

Kdo jí najde, tomu se štědře odmění! Něco však za to na oplátku bude chtít…

Hospodský povaleč Pepa má většinou vždy prázdné kapsy a tak se snaží si přilepšit vykrádáním chatek a následném prodání kradených věcí v malé zastavárně. Během poslední akce v okolí městečka Horní Jiřetín v severozápadních Čechách se dostane do svízelné situace. Je načapán a pronásledován rozhněvaným majitelem, ale s vypjetím všech sil se mu podaří zmizet v nedalekém lese. Během zpáteční cesty k vlaku nalezne v trávě špinavou kameru, kterou zde někdo musel zapomenout. Tu se samozřejmě hned vzápětí pokusí zpeněžit u svého známého. Společně shlédnou záznam z pásky a k jejich překvapení odhalí místo, kde by se mohl nacházet hotový poklad v podobě starých mincí. Pepa vycítí příležitost jak zbohatnout a tak se následně vydává poklad hledat. Záhy však pochopí, že jeho získání bude velmi nebezpečné a bude muset obětovat mnohem víc, než jen svůj pot při kopání…



Režie: Andy Fehu
Rok výroby: 2015
Délka: 80 min
Země: Česká republika
Alternativní název: The Greedy Tiffany

Hrají:
Leoš Noha...(Pepa)
Jiří Panzner
Pjeer van Eck
Petr Čtvrtníček
Vojtěch Johaník...(Xaviér)
...a další


Poprvé jsem jméno Andy Fehu zaregistroval díky dvěma jeho krátkometrážním snímkům Andyho film a Jež. Ani jeden z nich mě však moc neoslovil a tak jsem si jej chtěl připsat na svou černou listinu českých tvůrců. Nicméně poté jsem shlédl snímek Cirgula (na kterém spolupracoval s Ondřejem Pavlišem) a minisérii Pěstírnu – no a rozhodl jsem se mu dát ještě šanci. Zvláště když jsem si všiml, že před třemi roky natočil i tento celovečerní film. Nenasytná Tiffany se tak záhy stala terčem mého zájmu a konečně jsem možnost jí dnes vidět. Českou tvorbu rozhodně nechci zatracovat, ale jen málokdy se mi něco opravdu líbí. Tento film však na mě jistý dojem udělal a rozhodně není nejhorší.

Leoš Noha patří mezi slušné herce a zde se své role zhostil opravdu dobře. Buran Pepa v jeho podání měl své osobité kouzlo, dokázal rozesmát a koneckonců i utáhnout celou zápletku. Zpočátku to sice vypadalo jako klasické „špinavé“ drama s rovnoměrně naservírovanými klady i zápory, ale postupem času, mě dokázal děj vtáhnout do sebe a já si jej skutečně užíval. Koneckonců se tu hlavně ke konci koketovalo i s hororovými prvky, takže to už pro mě byla jen taková třešnička na dortu. Mnohem více jsem se však soustředil na všechny ty trampoty a svízelné situace, do kterých se Pepa během příběhu dostal. No a pak samozřejmě i na vedlejší postavy, které se zde objevily.

Petr Čtvrtníček byl určitě milým oživením, přestože jeho postava tu měla doslova jepičí životnost. Své si však odvedl, stejně jako Pjeer van Eck. Díky tomu že jsem nejdřív viděl Pěstírnu, uvítal jsem i přítomnost dvojice Vojtěcha Johaníka a Jiřího Panznera. Zvláště pak druhý jmenovaný tu nakonec dostal docela slušný prostor a rozhodně to nebyla chyba. Dále nám Fehu nabídne i trochu té erotiky (ať už z videa, nebo Pepových hrátek), dojde i na gore a finální ukázku, cože se to vlastně skrývá pod hromadou hlíny. I když je pravda, že bez toho závěrečného poodhalení bych se klidně i obešel. Nenasytná Tiffany tak každopádně nezklamala. Sice k ní mám několik výhrad, ale na české poměry jde určitě o lehce nadprůměrnou záležitost. 

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat