0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 2. 2018

Mole People, The (1956)

Po tisíce let žili ve svém podzemním světě zcela „odříznuti“ od dnešní civilizace. Nyní však nadešel čas konfrontace se skupinou archeologů, která jim nic dobrého nepřinese…

Dr. Roger Bentley a skupina jeho přátel (archeologů) učiní v Mezopotámii během vykopávek cenný nález v podobě prastaré desky, která by jim mohla pomoci najít pozůstatky dávné sumerské civilizace. Společně se vydávají do zasněžených hor, kde na ně čeká nejedno nebezpečí v podobě extrémních mrazů a lavin. Nakonec se jim však podaří skutečně narazit na starý sumerský chrám a nadšení archeologů nemá konce. Ovšem jen do doby, kdy dojde k sesuvu půdy a jeden ze členů výpravy zmizí v hlubinách. Ostatní se jej za pomocí horolezecké výbavy vydají hledat, ale najdou už jen jeho zmrzačené tělo. Během následného otřesu však zůstanou uvězněni v podzemí a tak jim nezbývá nic jiného, než se v hlubinách Země pokusit najít jinou cestu zpět na povrch. K jejich překvapení však naleznou něco zcela jiného. Zbytky sumerské civilizace, která zde před více než 5000 lety našla útočiště a zachránila se před velkou potopou. Obyvatelé podzemní říše žijí pod nadvládou krutého panovníka a jeho lstivého rádce/kněze, uctívají bohyni Ishtar – které jednou za čas přinášejí lidské oběti, aby si udrželi její přízeň a podařilo se jim zotročit podivnou humanoidní rasu „krtčích lidí“, kteří pro ně sbírají houby. Obyvatelé podzemí navíc nesnášejí přímě světlo a sluneční svit pro ně znamená jistou zkázu. Navíc nejsou ke členům výpravy příliš přátelští a tak se doktor Bentley a jeho kolegové pokusí využít jejich slabosti a strachu z neznámého. Jenomže prohnaný kněz jim hodlá jejich pobyt co nejvíce znepříjemnit…



Režie: Virgil W. Vogel
Rok výroby: 1956
Délka: 77 min
Země: USA

Hrají:
John Agar...(Dr. Roger Bentley)
Hugh Beaumont...(Dr. Jud Bellamin)
Nestor Paiva...(Prof. Etienne Lafarge)
Phil Chambers...(Dr. Paul Stuart)
Cynthia Patrick...(Adad)
Alan Napier...(Elinu)
...a další


Pomalu ale jistě začínám starším filmům stále více přicházet na chuť, samozřejmě před těmi novodobými. Tento film sice patří k těm nepříliš známým a i tak se netěší příliš velké oblíbenosti u těch, kteří jej viděli, ale dle mého se nejedná vůbec o špatný film. Je sice pravda, že skalní fandové studia Universal a filmoví kritici jej označili za jeho vůbec nejslabší horor, ale otázkou zůstává, zda je zde označení „horor“ vůbec na místě. Spíše se přikláním k dobrodružnému scifi, které se stalo předchůdcem Cesty do středu Země, nebo Planety opic. Zvláště z počátku je nám navíc nabídnuta opravdu solidní atmosféra i poutavý příběh, žel postupem času se dočkáme několika trhlin a tvůrčích kiksů, ale kvůli tomu si rozhodně nezaslouží opovržení.

Skutečně ovládali Sumerové angličtinu? To byl jen jeden z celé řady otazníků, které mi během sledování vyrostli v hlavě, ale pokud bych se chtěl opravdu pitvat v celém příběhu, byla by velká fuška vyjmenovat všechny nedostatky. Tvůrčí naivita i nedotaženost jejich nápadů nás totiž provázela napříč celým filmem. Stáří filmu však rozhodně není omluvou, protože existuje celá řada ještě starších filmů, které oplývají mnohem zajímavějším a ucelenějším dojmem. Asi nejvíce jsem se musel pousmát nad smrtí v samotném závěru, protože lépe by to natočili snad i ochotníci a navíc chování dané postavy nedávalo smysl – čímž musím souhlasit s ostatními, že tohle si rozhodně tvůrci za rámeček nedali.

Stejně tak zamrzelo i to, že „krtčí lidé“ nedostali mnohem více prostoru. Oni však byli spíše jen takovým doplňkem příběhu, než aby se zápletka točila hlavně okolo nich. Jejich gumový vzhled byl docela roztomilý a svým způsobem mi jich bylo i líto. Nicméně i tak si z toho filmu odnáším mírně uspokojující dojmy. Bylo zde k vidění i dost povedených pasáží (scén) – zvláště pak na začátku + tři obětované ženy – to jsou hlavní důvody, proč mi tento film alespoň na chvíli rozhodně uvízne v paměti. Jako horor to nefungovalo vůbec, ale coby dobrodružní kousek v mých očích obstál alespoň coby čistý průměr.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat