0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 2. 2018

Invisible Ray, The (1936)

Radium X se má stát revolučním krokem pro vědu, ale pro Borise Karloffa bude jeho zhoubou…

Vědec a astronom Janos Rukh hodlá přesvědčit své kolegy, odborníky i sponzory, aby mu pomohli zorganizovat výpravu na africký kontinent, kde by společnými udělali obrovský krok v dějinách lidstva a nalezli starý meteorit, který v sobě skrývá neuvěřitelnou sílu v takzvaném "Radium X". Za pomoci speciálního dalekohledu a světelných paprsků z galaxie Andromeda, jim poodkryje tajemství z minulosti a místo, kde se má meteorit vyskytovat. Společně tedy všichni odcestují do Afriky a Rukh meteorit skutečně najde. Odebere z něj vzorky, ale je vystaven silné radiaci a jeho život je vážně ohrožen. Navíc s hrůzou zjišťuje, že dokáže usmrtit zvířata – lidi jen pouhým dotekem vlastní ruky. Doktor Benet vytvoří protilátku, která jej má udržet při životě, ale zdrcený Rukh se stáhne do ústraní. Mezitím se ostatní členové výpravy vrátí zpět do Evropy, kde začnou "Radium X" využívat k léčebným účelům – má schopnost navrátit zrak a jeho manželka si začne románek s Ronaldem Drakem. Zhrzený Rukh vše chápe jako zradu a touhu všech obohatit se na jeho objevu. Záchvaty vzteku přejdou k plánování pomsty a tak se i on vrací do Evropy. Brzy začnou jednotliví členové výpravy za záhadných okolností skutečně umírat…



Režie: Lambert Hillyer
Rok výroby: 1936
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Boris Karloff...(Dr. Janos Rukh)
Bela Lugosi...(Dr. Felix Benet)
Frances Drake...(Diane Rukh)
Frank Lawton...(Ronald Drake)
Walter Kingsford...(Sir Francis Stevens)
...a další


Phantom of the Opera, Dracula, Frankenstein, Mummy, Werewolf – jen malý výčet hororových monster /postav, kterými studio Universal okouzlilo nejednoho filmového diváka, nicméně je všeobecně známo, že svého času i dost experimentovali s kombinací scifi-hororových témat a dali tak šanci vzniknout hned několika nezapomenutelným filmům. The Invisible Ray sice nepatří mezi TOP kousky, ale i on se dočkal docela slušné porce pozornosti (samozřejmě především v době svého vzniku). Bohužel musím souhlasit s názorem, že scénárista John Colton to tentokrát dost přestřelil – nebo lépe řečeno překombinoval, protože film je doslova nabitý spoustou nápadů a zajímavých témat k natočení slušného příběhu, ale žádnému z nich není věnováno tolik pozornosti, kolik by si zasloužili. Jako celek to pak vypadalo trochu rozpačitě.

To však nic nemění na tom, že duo Boris Karloff a Bela Lugosi (ostatně oba dva fenomenální herci) předvedlo skvělé herecké výkony a své kolegy/kolegyně zcela převyšovali. Jen škoda, že Lugosi nedostal moc prostoru. Nicméně oba se svých rolí zhostili velmi dobře a byla opravdu radost se na ně dívat. Zvláště pak Karloffova proměna z bláznivého leč zapáleného vědce v psychicky labilního a pomstychtivého zloducha. Zbytek tu byl víceméně jen do počtu, aby bylo následně koho zabíjet a pronásledovat.

Na tehdejší dobu má film i docela ucházející speciální efekty a triky. Světelný průlet vesmírem byl pěkný, pasáž v Africe jakbysmet. Roztavení skály ve mně zanechalo opravdu dobrý dojem. Trošku sice zamrzí, že jednotlivé vraždy nám vlastně až na jednu nejsou ukázány, což je sice potřeba chápat vzhledem ke stáří filmu, ale i v některých starších kouscích byli tvůrci odvážnější. Navíc bych uvítal i menší ukecanost, protože místy to bylo trochu nezáživné a na úkor slibně se rozvíjející atmosféry. Takže v konečném součtu jde však každopádně o lehce nadprůměrnou záležitost, která určitě stojí za vaši pozornost.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat