0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 2. 2018

Diary of Ellen Rimbauerm, The (2003)

Prequel Domu v růžích vám poodhalí jeho minulost…

John Rimbauer je bohatým olejovým magnátem a velkým milovníkem žen ze Seattlu. Jeho posledním úlovkem je pohledná leč dost plachá Ellen, která zcela podlehla jeho svodům a pro mnohé z okolí se nečekaně stane jeho ženou. Jako svatební dar má od něj dostat rozsáhlé sídlo Rose Red, které je však již od samého počátku hotovým magnetem na neštěstí. Během jeho stavby dojde k několika podivným úmrtím, ale to už jsou novomanželé na roční svatební cestě. Když se následně vrátí z Afriky, přivezou si sebou africkou ženu Sukeenu, která je nejen služkou ale zároveň i nejlepší přítelkyní Ellen. Dům sice ještě zcela hotov, ale to manželům nevadí. Ellen doufá, že se její manžel změní, ale je nucena nejen neustále ukájet jeho zvrhlé sexuální choutky, ale i tolerovat jeho časté zálety. Zřejmě i proto se rozhodne psát svůj deník, aby se měla kam svěřovat se svými problémy. Brzy zjišťuje, že je těhotná, ale tím problémy nekončí, ba spíše začínají. V jejich domě v následujících dnech, měsících a letech záhadně zmizí několik osob a stále více je zřejmé, že dům si žije vlastním životem, obestřený nejedním tajemstvím…



Český název: Deník Ellen Rimbauerové
Režie: Craig R. Baxley
Rok výroby: 2003
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Lisa Brenner...(Ellen Gilcrest Rimbauer)
Steven Brand...(John Rimbauer)
Tsidii Leloka...(Sukeena)
Brad Greenquist...(Doug Posey)
Kate Burton...(Connie Posey)
...a další


Předlohou k tomuto filmu se stal román The Diary of Ellen Rimbauer: My Life at Rose Red od spisovatele Ridleyho Pearsona (ten jej napsal pod pseudonymem Joyce Reardon), který se zase nechal inspirovat scénářem samotného Stephena Kinga k televizní minisérii Rose Red (2002). Do režisérského křesla usedla opět Craig R. Baxley, který má na svědomí i samotný Dům v růžích. Zase se dočkáme zpracování pro televizní účely, tudíž je asi všem jasné, že se o žádnou „áčkovou“ záležitost jednat nebude. Pokud jste však našli zalíbení ve více než čtyřhodinové minisérii, snad se vám bude líbit i tento prequel. Samotná kratší stopáž je rozhodně přijatelnější.

Problém však může nastat se samotným příběhem, potažmo jeho zpracováním. Hororoví fandové totiž tentokrát dost ostrouhají, protože v tomto případě jde spíše o mysteriózní drama. Atmosféra jako taková je totiž dost dlouhou dobu vázána právě na dramatický děj, který se zpočátku točí okolo novomanželů a postupného vykreslování povah obou hlavních představitelů. Zatímco filmový John je sukničkář každým coulem, rád v sexu experimentuje, ponižuje a je na něm doslova závislý, jeho Ellen mu sice zezačátku ráda „podrží“, ale coby romantická duše touží po harmonickém vztahu po všech stránkách. Místo toho jen mlčky sleduje manželovy zálety a poslouchá výsměchy jeho milenek. O to víc se soustředí na samotný dům, který neustále rozšiřuje a ten se jí na oplátku několikrát „odmění“.

Že s tímto místem není všechno v pořádku, jsme měli šanci vidět už v Rose Red (2002) a tak by divák očekával rovněž slušnou dávku paranormálních jevů, ale ve skutečnosti je odbyt jen několika scénami, praskajícími žárovkami a několika mihnutími přízraků. Což asi moc lidí nepotěší. Ke konci sice dojde k jistému zlomu / zlepšení, ale ani to nebylo příliš výrazné, aby dokázalo uspokojit náročnější diváky. Nicméně přežít se to dá ve zdraví, takže nemusíte mít strach. Deník Ellen Rimbauerové nám tak sice zlehka doplní příběh – ukáže minulost tajemného domu a jeho prvních majitelů, ale jinak nám příliš záživné podívané nenabídne. Pořád je to ale průměrná podívaná, která si nezaslouží opovržení! 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat