0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 2. 2018

Carriers (2009)

Nebudeš-li ve světě zamořeném nebezpečnou nákazou dodržovat vlastní pravidla, šeredně si to odskáčeš! Emoce i osobní sympatie musí jít stranou, ale to se lehce říká…

Brian se společně se svou dívkou Bobby, bratrem Dannym a kamarádkou Kate se zoufale snaží najít bezpečné místo k přežití. Zemi totiž postihla zákeřná epidemie, nebezpečný virus – který každého nakaženého velmi rychle usmrtí, přenáší se vzduchem i krví a proto musí být neustále ve střehu. Nedostatek benzínu, vody a potravin je však často nutí prozkoumávat ještě nedávno obydlené místa (domy, obchody, benzínové pumpy) a tak se občas stane, že přijdou do kontaktu s nakaženými. I ti jsou však ještě stále lidmi a tak i přes přísná pravidla, které si sami určili, musí udělat občas kompromis (ústupek), který je může stát vlastní život. Ne vždy s tím však všichni souhlasí a tak jsou osobní spory mezi nimi na denním pořádku. Což ovšem může být jejich záhuba…



Český název: Přenašeči
Režie: David Pastor, Àlex Pastor
Rok výroby: 2009
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Chris Pine...(Brian)
Lou Taylor Pucci...(Danny)
Emily VanCamp...(Kate)
Piper Perabo...(Bobby)
Christopher Meloni...(Frank)
...a další


Postapokalyptické filmečky mám docela rád a byl jsem bratrskému režisérskému duu opravdu vděčný, že svou celovečerní prvotinu pojali dost odlišným způsobem, než na jaký jsem byl dosud zvyklý. Přece jenom všech těch nákaz - virusů, které lidi mění v zombie, už tu bylo tolik, že tohle byl doslova svěží vánek, který na mě sálal z monitoru. Vzhledem k celkovému pojetí a příběhu samotném však zůstává otázka – zda jde skutečně ještě o hororový film. Já si totiž myslím, že ani moc ne. Tento žánr zde není obsažený skoro vůbec (slovíčko „skoro“ je velmi důležité), ale za to se divák dočká slušného dramatického příběhu, plného nejrůznějších emocí. Což samozřejmě nebylo vůbec na škodu!

Myslím si však, že se tvůrcům bohužel nepodařilo vše vychytat tak, jak by bylo potřeba, aby se dalo jejich dílo označit za opravdový skvost. Co se atmosféry týče, tak ta byla místy skutečně našlapaná a nechybí ani spousta dramatických okamžiků – rozhodnutí, ale objevila se tu i celá řada nedotažených věcí a otazníků, za které bych bratry nejraději pořádně zfackoval. Ústřední čtveřice – potažmo jednotlivé postavy byly ještě docela v pořádku – pestrá charakteristika jejich osobností, různorodá povaha, krutá rozhodnutí, boj o vlastní přežití – to vše bylo v naprostém pořádku a navíc bylo vše okořeněno přívalem emocí. Jenže se zde objevilo i několik vedlejších postav a těm už tolik pozornosti věnováno nebylo. Přitom by si to určitě zasloužily (otec s dcerou, chlapíci v plynových maskách).

K dobru však musím pánům režisérům (scénáristům) přičíst hlavně to, že vše neskončilo blahorodým happyendem (ty totiž vyloženě nesnáším). Jenomže si prostě pořád musím říkat, že se z toho dalo vytěžit ještě mnohem více. Potenciál tu byl, ale zas na druhou stranu to byla jejich premiéra a tak se budu snažit být shovívavý. Bohužel jsem tu však narazil i na několik nudnějších pasáží, které mi už tak velkou radost neudělaly. Nicméně i tak jde určitě o zajímavou podívanou, kterou jsem určitě neviděl naposledy. Prostě lepší průměr.


Hodnocení:
60%


Žádné komentáře:

Okomentovat