0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 2. 2018

Bad Moon (1996)

Jestli někdo nesnáší vlkodlaka, pak je to pes…

Během svého pobytu v nepálské džungli je Ted napaden běsnícím monstrem a jeho přítelkyně roztrhána na kusy. Až doteď považoval pověsti o vlkodlacích za obyčejné báchorky, ale od tohoto okamžiku se navždy změní jeho život. Vlkodlaka se mu podařilo zabít, ale sám byl ošklivě pokousán. Útok však přežil, odletěl zpět do Ameriky a stáhl se do ústraní. Teprve ve chvíli kdy policie začne vyšetřovat smrt několika lidí, kteří byli nalezeni v lesích nedaleko jeho karavanu, se rozhodne kontaktovat svou sestru Janet, která žije se svým synem Brettem a psem Thorem v odlehlé oblasti (nepříliš obydlené). Ta ho s radostí přijme, ale s německým ovčákem si příliš do oka nepadne. Pes totiž vycítil, že s ním není všechno v pořádku a několikrát jej i sledoval do lesa, kde Ted chodí po večerech údajně běhat. Pravda je však taková, že se jej noc co noc zmocňuje jeho prokletí a Ted se sám mění ve vlkodlaka. Ač se s tím snaží bojovat, uvědomuje si, že jeho rodina je ve velkém nebezpečí…



Český název: Temný úplněk
Režie: Eric Red
Rok výroby: 1996
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Mariel Hemingway...(Janet)
Mason Gamble...(Brett)
Michael Paré...(Ted)
Hrothgar Mathews...(Flopsy)
Ken Pogue...(šerif Jenson)
...a další


Jde o jeden z prvních vlkodlačích filmů, který jsem viděl. A to hned několikrát ještě na VHSce. Mám tento kousek docela rád a svým způsobem na něj nedám dopustit. Je velká škoda, že Eric Red za svou kariéru nenatočil mnohem více filmů, protože své řemeslo dělá (dělal) velmi dobře. Dokonce se několikrát osvědčil i jako zručný scénárista. Bad Moon je slušné devadesátkové béčko, které dokáže diváky a především milovníky vlkodlačí tématiky uspokojit téměř po všech stránkách.

Co se atmosféry týče, tak tady jsem spokojený velice. Již od samotného úvodu nám příběh nabídne pěkně krvavou podívanou a především i slušně zpracovaného vlkodlaka. Samozřejmě byla splněna i kvóta lehké nahoty, ale to jen tak na okraj. Dominantní pasáž přijde až ve chvíli, kdy se Ted uhnízdí za domem své sestry a pomalu se stává středem pozornosti hlavního hrdiny tohoto filmu. Tím je vlčák Thor (který mimochodem byl ústřední postavou i stejnojmenné předlohy). Zápletka se totiž točí především okolo tohoto psa – ochránce rodiny a nejlepšího přítele člověka. Doslova jsem se do něho zamiloval, protože tuto rasu mám velice rád.

Díky tomu divák dostane i dosti odlišný pohled na celý film, protože zápletka se točí především okolo psa a vlkodlaka (Teda), než zbytku lidských postav. I ty zde samozřejmě dostanou svůj prostor, protože bez nich by to prostě nebylo ono. Bonusem je pro nás podvodník Flopsy a jeho osud. Zhruba od poloviny filmu navíc atmosféra začala nabírat grády, nechybělo ani několik účelových lekaček (vzlétnutí hejna ptáků) a ke konci už to byla slušná jízda. Co víc si tedy přát. Já byl spokojený a podle toho budu samozřejmě i hodnotit docela vysoko.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat