0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 12. 2017

Two Thousand Maniacs! (1964)

Oslavy v buranském městečku Pleasant Valley bývají jednou za 100 let opravdu bujaré a hlavně pěkně krvavé…

Tři mladé páry musejí kvůli „objížďce“ odbočit z hlavní silnice a vedlejší cesta je zavede do malého jižanského městečka Pleasant Valley. Místní obyvatelé jsou z nenadálé návštěvy několika cizinců přímo nadšeni a protože v městečku zrovna probíhají oslavy k připomenutí stého výročí, kdy armáda Unie zničila toto původní městečko, přemluví je, aby zde zůstali. Páry sice nejsou zpočátku příliš nadšeni z až příliš podbízivému chování obyvatel i starosty Buckmana, ale fakt že dostanou zdarma ubytování je pro ně rozhodující. Velmi záhy však pochopí, že to byla největší chyba jejich života. Všichni do jednoho se totiž mají stát oběťmi zvrácených vidláků a jejich krvavých hrátek…



Režie: Herschell Gordon Lewis
Rok výroby: 1964
Délka: 87 min
Země: USA
Alternativní název: 2,000 Maniacs

Hrají:
Connie Mason...(Terry Adams)
William Kerwin...(Tom White)
Jeffrey Allen...(starosta Buckman)
Shelby Livingston...(Bea Miller)
Jerome Eden...(John Miller)
Yvonne Gilbert...(Beverly Wells)
Michael Korb...(David Wells)
...a další


Moje první seznámení s dosti kontroverzním režisérem Lewisem proběhlo zhruba před šesti lety, když jsem měl možnost shlédnout jeho The Wizard of Gore (1970). Tento film mně sice moc neoslovil, ale už tehdy mé senzory zaznamenali, že právě on (potažmo tento film) se stal inspirací k remaku z roku 2005 s hvězdným Robertem Englundem, který všichni známe pod názvem 2001 maniaků a ten si mé sympatie získal. Jenomže dlouho jsem byl zdechlý si tento originál ze šedesátých let opatřit. Kdo si počká, ten se dočká a já si tak mohl konečně vychutnat tuto ujetou buranskou jízdu, která je v rámci tehdejší doby pěkně zvrhlá a do jisté míry i slušně natočená. Musíme totiž brát v potaz, že v oné době nebyly takové možnosti jako dnes a hlavně pro mnohé diváky to byl doslova šok. Navíc celý film má své osobité kouzlo, které však dnešní generace už asi moc neocení a ohrne nad tím nos.

Jakožto milovník exploiatation/hixploitation filmů, splatterů a nejrůznějších bizarních-morbidních a zvrácených kousků, jsem si to však v rámci možností užíval téměř po celou dobu. Buranští jižané sice nepředváděli žádné oscarové výkony, ale vše se snažili vykompenzovat svými úchylnými choutkami a „hrami“, které si pro nebohé Yankee (cizince) připravili. Remake byl sice o dost zvrácenější a zvrhlejší, ale i zde se diváci dočkají několika slušných gore scén, z nichž mnohé jsou okořeněné pořádnou porcí černého humoru a především country doprovodu. Mám sice raději tvrdší muziku, ale úvodní píseň „The South Is Gonna Rise Again“ byla okouzlující.

Ke konci už to sice začalo lehce skřípat a Lewis to zbytečně natahoval, ale i tak si myslím, že svůj účel tento film splnil. Pobavil jsem se u něj, několik scén bylo opravdu vydařených, zahrála si tu playmate Connie Mason a oceňuji tvůrčí (pěkně zvrhlou) originalitu, kterou následně okopíroval nejeden jeho následovník.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat