0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2017

Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, A (1988)

Nesmíš usnout, nesmíš usnout…Jinak přijde Freddy a bude zle!!!

Kristen, Joey a Kincaid přežili Freddyho řádění a vrátili se do normálního života. Jenže Kristen se brzy vrátí noční můry a je jasné, že démonický vrah dětí ještě neřekl své poslední slovo. Zatímco Kristen se snaží ostatní varovat, oba její přátelé ji nevěří a za svou chybu taky následně zaplatí životem. Freddy je zpět a je naplno odhodlán zabít i poslední z dětí svých vrahů. Oslabená Kristen se snaží najít oporu ve svém příteli Rickim a jeho sestře Alice, ale zároveň nechce ohrozit jejich životy. Jenže Freddy v Alice vidí novou příležitost jak se snadno dostat k dalším duším nebohých „spáčů“ a je rozhodnutý odstranit každého, kdo by mu stál v cestě…



Český název: Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu
Režie: Renny Harlin
Rok výroby: 1988
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Lisa Wilcox...(Alice)
Robert Englund...(Freddy Krueger)
Tuesday Knight...(Kristen)
Andras Jones...(Rick)

Danny Hassel...(Dan)
Brooke Theiss...(Debbie)
Ken Sagoes...(Kincaid)
Rodney Eastman...(Joey)
...a další



Docela jsem se i těšil na další pokračování této série, protože trojka nebyla vůbec špatná. Nicméně jsem musel překousnout, že postavu Kristen už nehrála Patricia Arquette, ale v mých očích nesympatická Tuesday Knight a to šlo jen velmi ztěžka. Tato slečna byla možná dobrá zpěvačka, ale její toporný herecký projev a v mých očích až odpudivá (ne)přitažlivost mi dokázali pěkně znechutit první polovinu filmu. Harlin se sice snažil, co to šlo – úmrtí těch dvou dementů z předchozího dílu rozhodně stálo za pozornost, atmosféra rovněž nebyla k zahození, ale ta omáčka okolo a hlavně stupidnost některých dialogů mi doslova rvaly žíly.

Naštěstí to měl poslední spratek z Elm Street brzy za sebou a já se konečně mohl začít věnovat nové postavě. Alice sice zpočátku u mě taky zrovna dvakrát nezabodovala, ale její finální proměna a souboj s Freddym v kostele – to už stálo za potlesk. Navíc i ona byla obklopená bandou tupých přátel – takže masa do mlýnku tu bylo dost a Freddy mohl opět řádit jako pominutý. No a Harlin to v určitých scénách skutečně uměl rozjet na plné obrátky. Atmosféra houstla, nechyběla ani slušná porce černého humoru a nakonec došlo i na několik slušných „gore“ scén. Křupání loktů a přeměna v brouka – hm to jsem si nechal líbit.

Čtverka tak sice nezačala vůbec dobře, ale postupem času přišlo výrazné zlepšení a já byl nakonec docela spokojený. Na kvalitu prvního a potažmo i třetího dílu to však nemá. Zvláště když tu byla celá řada věcí, bez kterých bych se s neskonalou radostí obešel. Dost dlouho jsem zvažoval, jak budu nakonec hodnotit, ale s přivřeným okem se ještě protentokrát uchýlím k nadprůměrnému ohodnocení. Bylo tu přece jenom i dost věcí, které se mi líbily. Sice už to začíná pomalu skřípat, ale Freddy z toho ještě pro tentokrát dokázal šikovně vybruslit…


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat