0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 12. 2017

Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III (1990)

Leatherface a jeho pošahaná rodinka mají pořád hlad. Naštěstí se vždycky najde pár zoufalců, kteří zavítají do jejich revíru…

Mladá dvojice Michelle a Ryan míří z Kalifornie na Floridu, aby zde odevzdali auto dívčině otci. Cestou přes Texas se stanou svědky policejního zásahu, při kterém byl objeven masový hrob čítající několik desítek rozkládajících se pozůstatků lidských těl. Místní šerif je varuje, aby nikde a nikomu nezastavovali a rychle přejeli hranice státu. Oni však potřebují natankovat a tak zastaví na odlehlé pumpě, kde se stanou svědky podivného chování pumpaře, který je napadne brokovnicí. Ve zmatku z místa ujedou a vezmou to „zkratkou“ po vedlejší silnici, kterou jim poradil neznámý Tex – člověk na kterého narazili na pumpě. Nevědomky se tak dostanou do oblasti, ve které operuje rodinka šílených kanibalů a oni se mají stát další položkou na jejich jídelníčku. Naštěstí v tom nebudou sami, protože na scéně se objevuje „víkendový voják“ Benny, který rozhodně nehodlá darovat svou kůži bez boje…



Český název: Kožená tvář III
Režie: Jeff Burr
Rok výroby: 1990
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Kate Hodge...(Michelle)
William Butler...(Ryan)
Ken Foree...(Benny)
R.A. Mihailoff...(Leatherface)
Viggo Mortensen...(Tex)
...a další


Tobe Hooper již neměl čas se nadále věnovat této sérii a tak ve svém započatém díle přenechal tvůrčí otěže jiným lidem. Dvojka se totiž setkala s obrovskou vlnou nevole a kritiky. Takže do režisérského křesla usedl Jeff Burr, který hodlal navrátit Texaskému masakru zpět upadající slávu, ale i on se musel potýkat s několika překážkami, které pro něj připravila producentská společnost. Dokonce jej v průběhu natáčení pro nespokojenost vyhodili, ale když se jim nepodařilo najít rychle náhradu, byl povolán zpět a trojku nakonec dotočil. Třetí díl je volným pokračováním obou svých předchůdců a přestože má blíže k jedničce, najdeme v něm i několik humorných pasáží – potažmo pokusů o černý humor.

Jak vidno, scénárista si však příliš hlavu nelámal nad tím, co nám přinesli jeho předchůdci a vydal se vlastní cestou. Zvláště pak v nových členech této zvrácené rodinky, o kterých v předchozích dílech nebylo ani zmínky. Kde se tam vzali? Jak to že jsme o nich dosud neměli ani tušení? Raději o tom nepřemýšlet. Přece jenom někteří z nich byli docela zábavní a pro tento film i nezbytní. Zvláště když pobíhající Leatherface na všechno sám stačit nemohl. Ale i tak chlapec zřejmě používal teleport, protože jak jinak si vysvětlit jeho rychlé přesuny v močálech…To už ale nechám na posouzení každého z vás. Nicméně jeho nová hračka s nápisem „Pila je rodina“ byla vážně skvostná.

Sice zde už nebyla zas až tak moc cítit ona syrovost jedničky, ale pořád se tento díl mohl opřít o slušnou atmosféru a nechyběla ani potřebná dávka napětí. Především pak v prostřední části filmu. Navíc tentokrát nebude chybět ani tak toužebně očekávané gore a několik lehce zvrácených scén. Nebylo to sice žádné galapředstavení morbidností/bizarností, ale slabší kousky i tak mohou odcházet značně znechuceni. Tvůrcům bych však vytkl několik nelogických momentů a především návraty několika postav, které měly být v průběhu děje již „mrtvé“. Jasně, chtěli to mít akčnější, ale když se nad tím člověk zamyslí…No nic, trojka tak sice za původním filmem zaostává, ale pořád je to v rámci přijatelnosti průměrná podívaná. Prostě o fous lepší než dvojka.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat