0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 12. 2017

Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991)

Neumře a neumře…A nebo jo? 

Freddymu se podařilo zabít všechny děti ze Springwoodu, všechny až na mladíka Johna. Toho však potřebuje k nalezení své dcery, kterou mu jako malou odebrali sociální pracovníci. John se na svém útěku před démonickým vrahem udeří do hlavy a probudí se až ve výchovném středisku pro mladistvé. Trpí sice ztrátou paměti, ale na děsivou postavu ze snů si pamatuje. Mladou vychovatelku Maggie jeho stav a popisování nočních můr natolik zaujme, že s ním rozhodne vydat zpět do Springwoodu, aby mu dopomohla navrátit paměť. Během jízdy však zjistí, že z ústavu utekla trojice teenagerů (Carlos, Spencer a rebelka Tracy) a ta jim nyní bude muset nedobrovolně dělat doprovod. Což samozřejmě Freddymu přijde vhod, protože o nové duše má nyní opravdu nouzi. Mezi naší pěticí se navíc „skrývá“ jeho dcera, která o svém skutečném otci nemá prozatím ani tušení. Jak dopadne shledání po tolika letech…?



Český název: Freddyho smrt – Poslední noční můra
Režie: Rachel Talalay
Rok výroby: 1991
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Robert Englund...(Freddy Krueger)
Lisa Zane...(Maggie Burroughs)
Shon Greenblatt...(John Doe)
Lezlie Deane...(Tracy)
Ricky Dean Logan...(Carlos)
Yaphet Kotto...(Doc)
...a další


Tak a je to tu! Přišla doba temna a zmaru. Šestý díl sebou přinesl nejen Freddyho nouzi o nové oběti, ale především scenáristickou tupost a pád do vod obyčejného průměru. Tento díl už měl příchuť několikrát vyluhovaného čaje, neoslazeného a hlavně s minimem situací, které diváka dokázaly zahřát u srdce. Do režisérského křesla usedla Rachel Talalay – ženská která se většinu své kariéry věnovala točení televizních seriálů a mnozí fandové Nočních můr jí označují za prznitelku této série. S tímto tvrzením souhlasím tak napůl, protože se tu dá narazit na několik povedených scén i hlášek, ale jako celek se mi tento díl moc nelíbil.

Největší pozitivum vidím v tom, že se díky několika záběrům podíváme do Freddyho minulosti. O jeho početí se mluvilo už v minulých dílech, ale tentokrát se krátce podíváme i do jeho dětství a založení vlastní rodiny. Freddy rozhodně nebyl žádným svatouškem a celý jeho život byl jen o bolesti a utrpení, o které se rád dělil s ostatními. I tentokrát se mu do spárů dostane několik obětí a musím alespoň trochu ocenit tvůrčí kreativitu, protože i zde se dočkáme několika povedených soubojů, okořeněných trefným černým humorem. Smrt ve videohře mě sice moc nezaujala, ale takový finální souboj s vlastním potomkem – to už byla jiná káva.

Co se hereckých výkonů týká, tak kromě osvědčeného Englunda už to bylo sice slabší, ale na debilní teenagery jsem si už u této série docela zvykl. Potěšil záblesk v podobě jepičí účasti Johnnyho Deppa či Roseanne Barr. U šestka jsem však dost často bojoval s nudnými pasážemi, což se mi u předchozích dílů zas až tak často nestávalo. Nicméně když porovnám všechny zápory i klady, tak mi z toho nakonec vylezlo průměrné ohodnocení. Bohužel. Rád bych řekl, že to mělo navíc, ale nemělo.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat