0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 12. 2017

2001 Maniacs (2005)

Kdo zavítá do tohoto městečka, živý se z něj rozhodně nedostane!!!

Trojice mladíků si hodlá užít prázdniny na známé floridské pláži Daytona Beach. Při cestě se však ztratí a tak jsou nuceni odbočit na „objížďku“, která je zavede do zapadlého městečka Pleasant Valley, jehož obyvatelé se zrovna chystají na oslavu 100 letého výročí zničení jejich města vojáky Unie. Jak se následně ukáže, do tohoto zapadákova zavítá i dalších pět cizinců. Starosta Buckman i většina obyvatel mají z jejich příjezdu obrovskou radost a hodlají hosty náležitě pohostit. Zpočátku se zdá, že strávit pár dní v tomhle vidlákově nemusí být vůbec špatný nápad (alkoholu i nadržených děvčat je tu dost), ale nikdo z nich nemá ani potuchy, že se jejich pobyt brzy změní v zoufalý boj o holý život. Všichni obyvatelé Pleasant Valley jsou totiž krvežízniví psychopati, kteří ze všeho nejvíce touží po krvavé odplatě na „seveřanech“ a lidském mase. Počet přeživších se začne rapidně zmenšovat…



Český název: 2001 maniaků
Režie: Tim Sullivan
Rok výroby: 2005
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Robert Englund...(starosta Buckman)
Lin Shaye...(Granny Boone)
Jay Gillespie...(Anderson Lee)
Marla Malcolm...(Joey)
Dylan Edrington...(Nelson)
Matthew Carey...(Cory)
...a další


Hororová komedie, slasher či nehorázná kravina? Asi od všeho trochu. Buranské městečko plné nadržených obyvatel (hlavně na lidské maso seveřanů, ale i trochu toho sexíku) a bandička teenagerů, kteří jsou rovněž pěkně nažhavení – to vše slibovalo solidní podívanou, která mě rozhodně nezklamala. Já se u tohohle filmu docela bavil a přestože jde o remake, tak s původním filmem se to moc srovnávat nedá. Oba filmy si jsou sice velice podobné, ale Lewis neměl takový rozpočet a ve své době ani možnosti, aby dotáhl svou zvrhlost k dokonalosti. To Sullivan se s tím párat nehodlal a všem těm puritánům naservíroval zvrácenou porci zábavy i utrpení opravdu se vším všudy. Samozřejmě se zde objeví několik scén, které jsme měli možnost vidět již v originálu, akorát v mnohem drsnějším provedení.

Krvavý masakr, jehož vyvrcholením je rozčtvrcení jedné z dívek určitě stojí za zvýšenou pozornost, stejně jako celková ujetost většiny mord scén. S obětmi se tu každopádně nejednalo v rukavičkách a tak to mám u podobných filmů nejraději. Je sice pravda, že v některých scénách to tvůrci až moc přeháněli, ale vždy u toho nechyběla ani pořádná porce černého humoru – takže jsem se nenudil ani minutu. Což samozřejmě musím tomuto filmu přičíst k dobru.

Největší hvězda Robert Englund sice předvedl průměrný výkon, který zcela zastínili ostatní postižení obyvatelé městečka, ale i on zde měl několik velice vydařených výstupů. Scénárista se ale na některých buranech opravdu vyřádil a já jeho rozhodnutí zcela respektuji a svým způsobem jsem mu za to i vděčný. Někteří burani byli prostě nepřekonatelní - viz kovové rovnátka, nebo babča Lin Shaye. Pěkných děvčat (a hlavně těch nadržených) tu bylo taky dost, takže hlavně mužská část publika si docela užije.


Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat