0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 11. 2017

Terror Within, The (1989)

V podzemním bunkru se rozpoutá zoufalý boj o holé přežití mezi hrstkou vědců a tvorem zrozeným biologickou válkou…

Svět postihla biologická válka, která téměř vyhladila lidstvo a dala šanci vzniknout nové zmutované formě života. Zbytek lidí se snaží přežít převážně v podzemních bunkrech a náš příběh se z velké časti odehrává v jedné takové podzemní laboratoři. Zde se tým vědců snaží nalézt protilátky a řešení postapokalyptického scénáře. Občas se však musí vydat do nebezpečné zóny (na povrch) kvůli potravě a právě jedna taková akce roztočí kolotoč událostí, na které nikdo z nich nebyl připraven. Poté co se odmlčí průzkumný tým, vydávají se další dva členové na záchrannou akci. Naleznou však jen zohavená těla svých druhů a na poslední chvíli zachrání zuboženou ženu, kterou cosi pronásledovalo. Vezmou jí do podzemní laboratoře, ale tím si nevědomky zadělali na ještě mnohem větší potíže. Žena totiž následně při porodu umírá a z jejích útrob vyleze ohavné monstrum, které následně zmizí z jejich dohledu. Vyděšení vědci se pouští do hledání tvora, ale brzy se jejich bunkr promění v past, ze které není úniku. Monstrum velkou rychlostí sílí a začne lovit vědce pěkně jednoho po druhém…



Režie: Thierry Notz
Rok výroby: 1989
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Andrew Stevens...(David)
Terri Treas...(Linda)
Starr Andreeff...(Sue)
George Kennedy...(Hal)
John Lafayette...(Andre)
...a další


Scifi hororů po vzoru kultovního Aliena vznikla celá řada, ale téměř žádný se nedokázal vyrovnat jeho slávě či se jí přiblížit alespoň na dostřel. A tento film je jen jeden z mnoha jeho následovníků, který stěží dosáhl alespoň průměrné úrovně. Samozřejmě za to mohl i rozpočet necelý milión dolarů, ale především dost chabý scénář. Tvůrci si „vypůjčili“ nejednu scénu ze slavného filmu, ale díky svému amatérismu se jim až na pár výjimek nepodařilo z nich vyždímat potřebnou atmosféru. Ta se zde samozřejmě objeví, ale rozhodně v míře menší, než by bylo zapotřebí k uspokojení samotných diváků.

Po počáteční procházce „postapokalyptickým“ prostředím okolo bunkru, nacházením rozsápaných mrtvol a potřebné honičce, která měla zvýšit napětí, se přesouváme zpět do podzemí. To už však nebylo tajemné, jako útroby vesmírné lodi a přiznám se, že ani jednotlivé postavy nebyly tolik zajímavé. O něco lepší už byl „porod“, ale i tak stále zůstávala atmosféra daleko za očekáváním. Největší zlom měl nastat ve chvíli, kdy monstrum v krátkém časovém intervalu pozabíjí většinu vědeckého týmu. Tato pasáž byla docela dobrá a v rámci přijatelnosti i lehce stavitelná.

Atmosféra se zlepšila, dojde i na několik „brutálních“ záběrů – no slovo brutální není asi nejvhodnější…Navíc se nám ukáže monstrum v celé své kráse a tady se diváci nejspíš rozdělí na dvě poloviny. Někomu ona gumovost vadit nebude, dokonce ani směšný „bojový systém“, ale poté opět nastává nudná pasáž, kdy zbytek přeživších doslova ždímá své mozkové závity jak tvora konečně zabít a on se jim statečně schovává, sem tam zase zaútočí ze zálohy a tak pořád dokola. V závěru už to začalo být dost únavné, ale to on byl ve skutečnosti celý film. S přivřením jednoho oka tomu dám čistý průměr, ale tento film rozhodně nikdy nebude patřit mezi moje velké oblíbence.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat