0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 11. 2017

Mummy, The (2017)

Dokáže Tom Cruise zastavit síly temna, než ovládnou celý svět? 

Průzkumníci americké armády Nick Morton a Chris Vail se během své mise dostanou až do blízkosti místa, kde by se měl podle staré mapy ukrývat neznámý poklad. Oba pánové se totiž více zajímají o obohacení vlastní kapsy, než aby plnili příkazy svých nadřízených. Což je přivede do prekérní situace, protože se dostanou do střetu s ozbrojenými iráckými povstalci. Během přestřelky a následné demolice místa konfliktu dojde shodou okolností k odkrytí prastaré hrobky. Dříve než se oba dobrodruhové stačí napakovat ukrytým zlatem, na místo přijíždí archeoložka Jenny a armáda. Společnými silami se jim podaří najít egyptský sarkofág, ve kterém byli po dvě tisíciletí uvězněny ostatky princezny Ahmanet, která se před mnoha lety spolčila s temnými silami a po vyvraždění své rodiny byla doslova mumifikována zaživa. Sarkofág je následně naložen do nákladního letadla, ale během letu dojde k nehodě. Trosky spadnou nedaleko Londýna a jediní kdo přežijí, jsou Jenny a Nick. Ostatky Ahmanet se však nenašli a navíc od té chvíle začne mít Nick podivné vize. Temné síly touží po jeho těle, aby tak naplnily starý rituál, který by umožnil Ahmanet ovládnout svět…



Český název: Mumie
Režie: Alex Kurtzman
Rok výroby: 2017
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
Tom Cruise...(Nick Morton)
Annabelle Wallis...(Jenny Halsey)
Sofia Boutella...(Ahmanet)
Jake Johnson...(Chris Vail)
Russell Crowe...(Henry Jekyll)
...a další


Dobrodružné filmy typu Indiana Jones, Tomb Raider a spousta jim podobným patřili svého času k mým oblíbeným, dokonce se mezi nimi našlo i několik hororově laděných (např. Mumie z roku 1999). Jenže postupem času mi přijde, že každý jejich následovník jen slepě kopíruje jejich osu scénáře a snaží se jen přiživit na jejich tehdejší slávě a většinou je jen prachsprostě vykrádají. Tahle nová Mumie je toho zdárným příkladem. I ona je místy nabitá slušnou akcí, hvězdným obsazením a několika povedenými scénami, ale jako celek se mi moc nelíbila.

Místy jsem se dokonce musel pousmát nad stupiditou scénáře, přemrštěnými scénami a v některých momentech i nepříliš zdařilými speciálními efekty. Tom Cruise se i se svým obarveným přelivem sice snažil, co jen šlo, aby pozvedl její úroveň na snesitelnou podívanou, ale hlavním kamenem úrazu tu byl především dost skřípající scénář. Dokážu však alespoň částečně ocenit snahu tvůrců navodit alespoň v několika scénách zajímavou atmosféru, která zvláště uprostřed filmu byla docela zajímavá. Dost nevyužitý mi tu však přišel Russell Crowe, potažmo temná stránka jeho postavy. Což byla velká škoda.

Místo toho se tu objevila celá řada rádoby humorných situací, zvláště při boji s nemrtvými. Což na jednu stranu nejednoho diváka dokáže rozesmát, ale na můj vkus to až moc sklouzávalo ke komedii. Což v hororově laděném kousku ne vždy udělá nejlepší dojem. Zvláště když od toho očekáváte něco trochu jiného. V neposlední řadě se mi líbilo, že se v několika záběrech objevilo i několik londýnských atrakcí a památek (London Eye, Big Ben či Palace of Westminster) a to z důvodu, že jsem v Londýně strávil poslední týden a viděl je na vlastní oči. Ale to sem nepatří. Takže ve finále mě sice nová Mumie příliš neoslovila, ale průměrnou úroveň si přece jenom dokázala vybojovat.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat