0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 11. 2017

Cult of Chucky (2017)

Jeden Chucky prostě nestačí…

Nica přežila Chuckyho řádění ve svém domě, ale byla policií obviněna z vyvraždění své rodiny. Historce o vraždící panence nikdo neuvěřil, ona byla poslána do péče psychiatrů a její neteř Alice do pěstounské péče. Doktor Foley nechá Nicu přeložit do psychiatrické léčebny, kde se má zapojit společně s ostatními psychicky narušenými pacienty to skupinové terapie. Zpočátku se zdá, že léčba začíná mít pozitivní výsledky, ale jen do chvíle kdy se na scéně objeví další panenka Good Guy. Mělo jít jen o léčebný předmět, ale nikdo nemá ani tušení, že Chucky za pomocí voodoo rituálu dokáže přemístit svou duši i do vzdálených předmětů a v léčebně brzy propuká série podivných úmrtí. Jen Nica ví, že se Chucky vrátil, ale ostatní ji považují za hlavní podezřelou. Jediný kdo stojí na její straně je dnes již dospělý Andy, který se vydá dívce upoutané na invalidní vozík na pomoc i za cenu riskování vlastního života…



Režie: Don Mancini
Rok výroby: 2017
Délka: 91 min
Země: USA
Alternativní název: Child's Play 7

Hrají:
Fiona Dourif...(Nica Pierce)
Brad Dourif...(Chucky)
Alex Vincent...(Andy Barclay)
Michael Therriault...(Dr. Foley)
Jennifer Tilly...(Tiffany Valentine)
Elisabeth Rosen...(Madeleine)
...a další


Don Mancini stál u samotného zrodu legendárního Chuckyho a již od prvního dílu měl na starosti scénáře. Teprve ve filmu Chuckyho sémě (2003) si vzal pod svá křídla i režisérské křeslo a toho se drží jako klíště i tentokrát. Bohužel příliš svěžího větru do této série nepřinesl a po nepříliš povedené pětce přišel s omluvou v podobě velice slušné šestky. Curse of Chucky (2013) tak konečně oprášilo starou slávu vraždící panenky a po dvou dosti komediálně založených dílech se diváci dočkali opět kvalitní krvavé a hlavně atmosférické podívané. I proto jsem očekával, že nejnovější přírůstek do rodiny se ponese v podobném duchu, ale odcházím spíše dost zklamán. Cult of Chucky není vyložená tragédie, ale zase je to citelný krok zpátky k šedému průměru.

Navíc mi přišlo, jako by Mancini začal už trochu senilnět a sám sobě znevažovat své předchozí výtvory. Ve filmu se totiž dočkáme několika „dezinformací“, které ve své podstatě popírají to, co bylo k vidění v některých jiných dílech. Nechci zbytečně spoilerovat, pozorní diváci této série určitě ví, o čem píši. Již značně vyčpělý námět bylo opravdu potřeba pořádně okořenit, jen nevím, jestli zvolené ingredience byly tou nejlepší volbou. Jen Chucky už nestačil a tak bylo potřeba přivolat na scénu další. Ale bylo to skutečně nutné? Stejně jako návrat Jennifer Tilly byl dle mého úplně zbytečný. Na druhou stranu mě potěšil návrat hrdiny prvních třech dílů Andyho, který ve svém sejfu skrýval opravdový „poklad“. Byla však škoda, že jej nevyužili podstatně více, pokud tedy nebudu počítat konec filmu.

Postavy v léčebně mi totiž moc k srdci nepřirostly a ani hlavní hrdinka Nica už nebyla tak zajímavá, jako tomu bylo v předchozím díle. Atmosféra zde rovněž dost skřípala, ale Chucky alespoň nezapomněl na to, co mu jde nejlépe a tak se dočkáme několika nápaditých úmrtí. Není to sice žádná skvostná podívaná, ale alespoň částečně budou choutky hororových gurmánů uspokojeny. Samozřejmě nechybí ani černý humor a několik opravdu povedených hlášek. Ale na můj vkus jich tu bylo tentokrát trochu málo.

Cult of Chucky měl však rozhodně navíc. Je obrovská škoda nevyužitého potenciálu, který se tu nabízel a hlavně měl mít Mancini mnohem větší koule – více Chuckyho – více brutality, jenže to bylo jen mé zbožné přání. Vy si každopádně počkejte na scénu, která se objeví po skončení titulek!!! Objeví se tam totiž další postava, kterou jistě budete znát z druhého dílu…

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat