0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 11. 2017

Crooked Man, The (2016)

Přečtením jisté rýmovačky si zaděláte na velké problémy…

Olivia společně se svými spolužačkami tráví večer u jedné z nich. Když je zatrhnuto sledování hororového filmu, malá děvčata si vymyslí další strašidelnou zábavu. Olivia je přinucena odříkat děsivou rýmovačku “There was a crooked man, and he walked a crooked mile…”, která má podle jedné z legend údajně přivolat děsivou bytost. Zprvu se zdá, že se nic neděje, ale když je během večera jedna z dívek nalezena mrtvá a zakrvácená Olivia zmateně mluví o démonickém stvoření, které dívku zabilo, nikdo jejímu tvrzení nevěří a Olivia je umístěna do psychiatrické léčebny. Když se po šesti letech vrací zpět do rodného města, dívá se na ní většina obyvatel i bývalé kamarádky skrze prsty. Navíc za nedlouho začnou umírat další lidé, kteří byli onoho osudného dne v domě a Olivia se stává opět hlavní podezřelou. Ona však hodlá očistit své jméno a zastavit Crooked Mana jednou provždy…



Režie: Jesse Holland
Rok výroby: 2016
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Angelique Rivera...(Olivia Shaw)
Cameron Jebo...(Noah Palmer)
Dmitrious Bistrevsky...(The Crooked Man)
Michael Jai White...(Milo)
Dina Meyer...(Margaret)
...a další


Pozorným divákům jistě neujde jistá podobnost se stvořením, které se několikrát mihlo ve filmu Jamese Wana  - The Conjuring 2 a které se má stát ústřední postavou v připravovaném The Crooked Man (2018). Společnost Syfy ve spolupráci s Hybridem však rozhodně nehodlali čekat tak dlouho a přišli s vlastní verzí o děsivé bytosti z dětské rýmovačky, jejíž plné znění zní:

„There was a crooked man, and he walked a crooked mile.
He found a crooked sixpence upon a crooked stile.
He bought a crooked cat, which caught a crooked mouse,
And they all lived together in a little crooked house.“

Ve filmech se objevila již celá řada postav z takzvaných „urban legend“ jako jsou například Bloody Mary, Boogeyman a mnoho dalších. The Crooked Man je však ještě neprozkoumanou „oblastí“ a tak mohli tvůrci tohoto filmu popustit uzdu své fantazii. Ti co však již měli tu čest s filmy, ve kterých měla prsty Syfy ví, že o žádnou áčkovou podívanou rozhodně nepůjde.

Někteří diváci „Křivého muže“ přirovnávali nejvíce ke vzhledu legendárního Freddyho Kruegera, ale do něj má opravdu hodně daleko. Jeho digitální vzhled však nebyl tou největší slabinou tohoto filmu. Tou byli hlavně podprůměrné herecké výkony většiny zúčastněných a pak zbytek digitálních efektů (výbuch, oheň vůbec nevypadali reálně). Navíc je většina mord scén natočena mimo záběr kamery, přitom některé vraždy (gore) nevypadaly zas až tak špatně. Crooked Man měl totiž velkou zálibu v lámání kostí a jiných deformací svých obětí, takže byla velká škoda, že nás mnohdy tvůrci doslova okradli o zajímavou podívanou.

Jako celek sice tento film nedosáhl ani na průměrné ohodnocení, ale v mých očích to úplná katastrofa nebyla. Našel jsem tu přece jenom několik momentů, které se mi docela líbili. Uvidíme, jestli se příští rok dočkáme lepší podívané a The Crooked Man se stane mou další oblíbenou hororovou postavou. Je však pravdou, že v The Conjuring 2 naháněl větší hrůzu, než tomu bylo v tomto případě. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat