0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 10. 2017

Poltergeist II: The Other Side (1986)

Mysleli si, že konečně našli klid, ale pekelné síly už nenechají jejich rodinu snad nikdy na pokoji…

Steve a jeho rodina s vypětím všech sil přežili řádění démonického Poltergeista a poté co byl jejich dům zničen, najdou útočiště v domě Dianiny matky. Ani zde však nenajdou klid a zasloužený odpočinek, protože temné síly si stále brousí zuby na malou Carol Anne. Když se u dveří objeví zašlý muž s děsivým úšklebkem na tváři Kane, jejich nejhorší noční můra se opět probouzí k životu. Pekelné síly nepřestanou, dokud nedosáhnout svého. Jejich jedinou záchranou je starý indián Taylor, který ví, jak Kanea porazit. Bude k tomu však zapotřebí láska celé rodiny, která podstoupí nejednu těžkou zkoušku a hromadu utrpení…



Režie: Brian Gibson
Rok výroby: 1986
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Craig T. Nelson...(Steve Freeling)
JoBeth Williams...(Diane Freeling)
Heather O'Rourke...(Carol Anne Freeling)
Oliver Robins...(Robbie Freeling)
Julian Beck...(Kane)
Will Sampson...(Taylor)
Zelda Rubinstein...(Tangina)
...a další


První díl této série na mě zapůsobil nejen svým příběhem, zpracováním a hudbou, ale především skvělými hereckými výkony. I proto jsem se těšil na druhý díl, který už se ovšem musel obejít nejen bez Tobe Hoopera či Stevena Spielberga, ale především tragicky zesnulé (zavražděné) Dominique Dunne. O to víc mě mrzelo, že o ní (postavě) nebyla ve filmu ani zmínka, nebo jsem jí přeslechl. Bohužel citelně byla znát hlavně obměna na režisérském postu. Gibson sice dokázal neudělat ostudu svému předchůdci, ale jeho kvalit dosáhnout nedokázal. A to i přesto, že dvojka má ponuřejší děj.

Popravdě ono kouzlo jedničky se jaksi vytratilo a přestože dvojka své kvality bezesporu má, už to v mých očích prostě nebylo ono. Stále tu byla hustá atmosféra, slušný hudební doprovod i postupně gradující napětí, ale narazil jsem tu i na místa, které dost skřípali. Asi se mnou nebudou mnozí souhlasit, ale mě více oslovila ona „rodinná dramatičnost“ prvního dílu. Po vydávení démonického stvoření v babiččině domě a následného rozpoutání pekelného teroru se sice situace mírně zlepšila, ale ten vizuálně přemrštěný finální souboj, to „zabil“. Místy to navíc na mě působilo dost rozpačitě a byl jsem rozhodnutý, že tomu prostě vlepím průměrné hodnocení.

Opět skvělá  Heather O'Rourke a démonický zjev (škleb) Juliana Becka však nakonec dokázali obměkčit můj úsudek. Ona byla opravdu „andílek“, který podal neuvěřitelný výkon a on ve mně dokázal vzbudit divné šimrání v žaludku. Bohužel se premiéry nedočkal, ale navždy zůstane v mé paměti. Nebyl však jediný, jehož smrt zůstane navždy spjata s tímto dílem, protože i Will Sampson zemřel nedlouho po dokončení filmu. Tato série a hlavně herci, kteří se v ní objevili, mají prostě obrovský pech. Takže nakonec se přece jenom přikloním k lehce nadprůměrnému hodnocení.


Hodnocení:
65% 

Žádné komentáře:

Okomentovat