0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 10. 2017

Poltergeist (2015)

Bylo to opravdu nezbytně nutné? Aneb další zbytečný remake určený zřejmě pro ty, kteří nikdy neviděli originál…

Eric Bowen se společně se svou manželkou Amy a třemi dětmi nastěhuje do nového domu. Přestože není jejich finanční situace zrovna růžová, snaží se svůj domov co nejvíce zútulnit, což však jejich děti a zvláště nejstarší dcera Kendra nedokáží příliš ocenit. Zvláště když se zdá, že s tímto domem není všechno v pořádku. Nejmladší Madison si totiž kromě imaginárního přítele začne povídat s „těmi z druhé strany“ a Griffin má panickou hrůzu z každého zaskřípání a stínu ve své blízkosti. Zmožení rodiče vše zprvu berou jen jako „žert“, ale když jejich dům ovládnou síly temnoty a unesou do své dimenze malou Madison, jsou nuceni vyhledat odbornou pomoc. Jen aby už nebylo pro jejich dcerku příliš pozdě…



Režie: Gil Kenan
Rok výroby: 2015
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Sam Rockwell...(Eric Bowen)
Rosemarie DeWitt...(Amy Bowen)
Saxon Sharbino...(Kendra Bowen)
Kyle Catlett...(Griffin Bowen)
Kennedi Clements...(Madison Bowen)
Jared Harris...(Carrigan Burke)
...a další


Po zhlédnutí původní trilogie jsem si musel dát krátký oddych, abych se na tento film pořádně připravil. Nějak se totiž netajím tím, že jsem odpůrcem remaků a jen málokterý z nich mě dokázal přesvědčit o tom, že nejde o naprosto zbytečné zneuctění originálu. Nechci nikterak snižovat herecké kvality některých zúčastněných (v jiných filmech), ale zde si tedy svůj „herecký talent“ za rámeček nedal nikdo. A to platí jak pro představitele dětských rolí, tak i dospělé. Zatímco osazenstvo původního Poltergeistu (Craig T. Nelson, JoBeth Williams, Heather O'Rourke,…) podalo opravdu úctyhodné výkony, tak tady do byla vyložená katastrofa. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale ani jedna z postav mi nebyla sympatická a mnohdy mi přišlo, jako bych spíš sledoval jen nějakou další parodii na známý film.

A to že byl jako jeden z producentů filmu uveden i sám Sam Raimi mě rozhodně obměkčit nedokázalo. Tady totiž nejednou mé oči zaplakali nad celkovým zmršením mnou oblíbeného filmu z roku 1982. Tvůrci sice použili kostru originálního scénáře, ale toho se drželi jen opravdu striktně. Jejich nový hábit byl totiž nejen odpudivý, ale zároveň i nezáživný a místy neskutečně trapný. Pořádnou atmosféru aby tady člověk pohledal, o nějakém napětí se nedalo ani mluvit a to jsem se ještě nezmínil o směšné světélkující show, která nahradila poctivou práci staré gardy, která si dala sakra záležet, aby se s filmovými triky pořádně vymazlila.

Divák zde sice narazí na několik slibných momentů, které ho alespoň na kratičkou chvíli probudí z těžké letargie a polospánku, ale těch tu bylo opravdu jako šafránu. Navíc tvůrcům nemůžu odpustit to, že zde „klauni“ i starý strom zůstali značně nevyužiti. Popravdě ani nevím, jak bych měl toto „veledílo“ ohodnotit, protože pořád ve mně přetrvává značné znechucení. Tohle už opravdu znovu vidět nepotřebuji.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat