0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 10. 2017

Poltergeist (1982)

Poklidný život jedné americké rodinky naruší příchod bytostí z jiného světa…

Manželé Steve a Diane žijí společně se svými třemi dětmi Danou, Robbiem a Carol Anne spokojeným životem ve velkém rodinném domě. Jejich bezstarostnost však jednoho večera naruší podivné chování jejich nejmladší dcery, která vede rozhovor z údajnými lidmi ze šumící obrazovky. Nejprve se tomu všichni zasmějí, ale když se začne chovat podivně i jejich pes a v domě se začne pohybovat nábytek, rychle je humor přejde. V jejich domě se musela usídlit nadpřirozená síla, která s nimi nemá zrovna nejlepší úmysly. Vše vyvrcholí zmizením jejich dcery a rozpoutáním hotového „pekla“, které začne všechny terorizovat. Zoufalá rodina se rozhodne vyhledat odbornou pomoc, která by jim pomohla toto šílenství zastavit a navrátit jejich dceru ze spárů démonických sil…



Režie: Tobe Hooper
Rok výroby: 1982
Délka: 114 min
Země: USA

Hrají:
Craig T. Nelson...(Steve Freeling)
JoBeth Williams...(Diane Freeling)
Dominique Dunne...(Dana Freeling)
Heather O'Rourke...(Carol Anne Freeling)
Oliver Robins...(Robbie Freeling)
Beatrice Straight...(Dr. Lesh)
Zelda Rubinstein...(Tangina)
...a další


Jeden z filmů, které mnozí označují za kultovní záležitost, mi dost dlouho unikal. Viděl jsem ho sice už před mnoha lety, ale popravdě jsem si z něj moc nepamatoval. Dnes jsem se konečně rozhoupal k tomu, abych to napravil a vůbec toho nelituji. Spolupráce Tobe Hoopera a Stevena Spielberga má skutečně velmi vysokou kvalitu a lze zde spatřit rukopis obou pánů. Je úplně jedno kdo z pánů ve skutečnosti měl při natáčení (režírování) hlavní slovo – oba odvedli slušnou práci a oba uznávám jako skvělé režiséry. Nicméně to neznamená, že ani na tomto duchařském klenotu jsem nenašel několik chybiček (nedostatků), které mi lehce zkazili celkový dojem z filmu.

Věřím však, že na tehdejší dobu to musela být pecka, která slabším povahám pěkně pocuchala nervy. Největší poklonu bych chtěl složit hereckým výkonům, které co se týká představitelů ústřední rodinky, byli prostě dokonalé. Jak dospělí tak i dětští herci odvedli velmi solidní práci a po této stránce nemám sebemenší výtky. JoBeth Williams byla navíc dost okouzlující a přesvědčivá i ve chvílích, kdy se topila v bahnité břečce obklopená mrtvolami či polonahá létala po zdech pokoje. Neskutečný výkon podala i hlavní hrdinka Heather O'Rourke, která se stala ze svou hláškou "They're here" nesmrtelná. Bohužel ona ani její filmová sestra Dominique Dunne si svou slávu moc dlouho neužily. Jak všichni jistě víte, velmi záhy obě v reálu zemřely. Heather však měla alespoň to „štěstí“, že si zahrála ve všech třech dílech této série. Dominique Dunne byla krátce po dotočení filmu zavražděna.

Za naprosto geniální považuji i hudební doprovod, který měl na starosti sám Jerry Goldsmith. Mistr svého oboru, který i po své smrti patří mezi moje velké oblíbence. Co se týká efektů, tak i ty byli po většinou velmi zdařilé a společně s hudbou dopomohli k navození solidní atmosféry. Jedinou menší kaňkou na celém filmu vidím v lehce nevyváženém scénáři (zvláště pak zhruba vprostřed filmu), kdy jsem narazil na několik pasáží, které mě trochu nudily. To je hlavní důvod, proč tomu prostě nedám plný počet. Poltergeist už sice dnešní generaci asi tolik neuchvátí, ale pro nás „starší kousky“ je to doopravdy jeden z těch nejlepších filmů, co se boje s nadpřirozenými silami týče. Paranormal Activity se můžou jít zahrabat!!!


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat