0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 10. 2017

Paranormal Activity: The Marked Ones (2014)

Šmírujete-li svou sousedku, ujistěte se, že nejde o členku fanatického čarodějnického kultu. Jinak je váš osud zpečetěn! Zvláště jste-li prvorozený syn…

Mladík Jesse právě dostudoval střední školu a za peníze které dostal od rodiny a svých přátel, si koupil ruční kameru. V jejich hispánské komunitě není nouze o zajímavé chvíle, zvláště pokud vám po boku stojí ztřeštěný kamarád Hector či pod vámi nebydlí stará Ana, kterou všichni považují za starou čarodějnici a vy jste od ní již několikrát slyšeli velice podivné zvuky. Osudného dne však dojde v jejím bytě k vraždě a zvědavost obou chlapců je dostane do nepěkných problémů. Poté co odejde policie, se Jesse s Hectorem vkradou do jejího bytu, samozřejmě i s kamerou v ruce a během prohlídky tam naleznou podivné symboly, spoustu videokazet i fotografií. Navíc Jesseho něco kousne do ruky a ON se následně začne měnit. Získá nadpřirozenou sílu, kterou nejprve považuje za dar. Jenže postupem času začne být čím dál agresivnější a na povrch začnou vyplouvat děsivé informace o čarodějnickém kultu, prvorozených synech a démonech. Hector si začne dělat o svého kamaráda starosti a pokusí se mu pomoci, jenže co když je už pozdě…



Český název: Paranormal Activity: Prokletí
Režie: Christopher Landon
Rok výroby: 2014
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Andrew Jacobs...(Jesse Arista)
Jorge Diaz...(Hector Estrella)
Gabrielle Walsh...(Marisol Vargas)
Renee Victor...(Irma Arista)
Katie Featherston...(Katie)
Molly Ephraim...(Ali Rey)
Gloria Sandoval...(Ana Sanchez)
...a další


Jedno se musí sérii Paranormalních Activit nechat. Z pro mne jinak nepříliš zajímavé found footage sérky se stala doslova mnohamilionová dolarová mašinérie, která perfektně namastila kapsy svým tvůrcům (stalo se tak u všech předchozích dílů). Čehož si byl Christopher Landon vědom a už se nespokojil pouze s rolí scénáristy. Tentokrát sám usedl do režisérského křesla a nehodlal nechat slíznout veškerou smetanu někoho jiného. Vždy se totiž najde dost zoufalců (nadšenců), které bude jeho upadající tvůrčí představivost bavit a vrazí peníze do každého dalšího dílu. Sám jsem si od toho však příliš nesliboval, protože osobně nepatřím a nikdy patřit ani nebudu mezi příznivce P. A.

I tentokrát jsem byl však alespoň v koutku duše zvědavý, kam že se příběh posune a zda se opět dočkám vyřešení alespoň několika otazníků (z té záplavy), kterých se mi během předchozích dílů urodilo v hlavě nespočet. Hold i tentokrát jsem nakonec odešel spíše zklamán, přestože to vyložená katastrofa nebyla. Především se mi líbila změna prostředí (místo klasické americké rodinky tu byla hispánská komunita) a fakt, že ze začátku tento díl spíše připomínal komedii, nežli horor. Hlavní dvojice kamarádů byla pěkně prdlá na hlavu a díky tomu se staneme svědky několika úsměvných momentů. Navíc tu už nemáme statické kamery umístěné v každé místnosti, ale chlapci si museli vystačit jen s ruční videokamerou, kterou měli neustále v ruce. Což se ovšem dočkalo i jisté kritiky, protože jí měli i v takových situacích, kdy by jí ostatní jednoduše zahodili – což vypadalo dost nereálně.

Mírný náznak výskytu ponuřejší atmosféry nastal v okamžiku, kdy se chlapci pustili do šmírování staré Any. Tahle cáklá babka nejenom že ukrývala pod podlahou nejedno tajemství, ale dočkáme se díky ní i trochu té „nahoty“, což moc lidí samozřejmě neocení, ale jde prozatím o jediný díl, kde se objeví nahé ženské těla. Klidně bych se však bez této perličky obešel. To přiznávám bez mučení. Jak čas plynul, přišly na řadu i lekací scény, které ovšem příliš ostřílených diváků nevyděsí. Předvídatelné „BAF“ už je dost ohrané a zvláště u této série. Co mě však potěšilo asi nejvíce, byla jistá spojitost prvními třemi díly (objevila se zde postava Ali Rey, opět navštívíme dům, kde umřeli rodiče Katie a Kristi a objeví se i samotná Katie). Ten úplný závěr si však Landon mohl odpustit. Zřejmě neviděl, co se v domě Katie a Micaha tehdy stalo a přišel s vlastním nápadem, jak to ještě více okořenit. Jeho úmysl však moc diváků neocení, spíše naopak.

Pátý díl tak celkem v poklidu zapadl do šedého podprůměru svých předchůdců a přesto i on dokázal vydělat slušný peníz. Jeho rozpočet byl 9.2 milionů dolarů a vydělal něco okolo 91. milionů. Co k tomu více dodat? Snad jen, že nezůstalo u posledního dílu.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat