0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 10. 2017

Paranormal Activity 4 (2012)

Této sérii začíná pomalu ale jistě docházet dech a mě trpělivost…

Dospívající Alex žije se svými rodiči a malým bratrem Wyattem v Nevadě. Jejich spokojený a ničím nerušený život naruší noví sousedé (mladá matka se synem), kteří se nedávno přistěhovali. Žena je hospitalizována v místní nemocnici a malého Robbieho se ujmou její rodiče. Hoch je zhruba stejně starý jako Alexin bratr, ale jeho podivné chování a hlavně zamlklost dívku nenechává v klidu. Navíc s ním údajně přišel i jeho imaginární přítel Toby, se kterým si často vykládá. Na tom by nebylo nic tak zlého, kdyby se v jejich domě nezačaly dít podivné věci. Alex se proto rozhodne společně se svým kamarádem Benem v domě nainstalovat několik kamer, aby dokázali přítomnost nadpřirozených sil, protože rodiče jejímu tvrzení nevěří. Nebohá dívka však nemá ani tušení, jakému ZLU budou muset brzy čelit…



Režie: Henry Joost, Ariel Schulman
Rok výroby: 2012
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Kathryn Newton...(Alex)
Katie Featherston...(Katie)
Aiden Lovekamp...(Wyatt)
Brady Allen...(Robbie)
Alexondra Lee...(Holly)
Stephen Dunham...(Doug)
...a další


Dvojice režisérů Henry Joost a Ariel Schulman si třetím dílem přišli na opravdu slušné peníze a tak bylo zcela pochopitelné, že se rozhodli co nejdříve natočit další pokračování. Odpůrci této série (mezi ně víceméně patřím i já, protože na mě Paranormal Activity ani v jednom z předchozích dílů nějak výrazně nezapůsobily – snad jen právě trojka alespoň trochu ušla) však jejich nadšení moc nesdíleli. Osobně nechápu, co na těchto filmech tolik lidí vidí a že z takové „nicky“ dokázali vytřískat tak nehorázné prachy, ale tahle dnešní generace je vážně divná. Pořád jen samé filmy s komiksovými hrdiny, nekonečné seriály, stupidní reality show – jen shit za druhým až se mi z toho začíná zvedat žaludek.

Někde v koutku duše jsem doufal, že by čtvrtý díl mohl opět pokročit směrem vpřed, co se samotného příběhu P. A. týče, ale scénárista si pro nás připravil takový guláš, že jako celek byl tento díl téměř nestravitelný. Sice jsem pochopil, o co tu šlo, ale nějaký výrazný posun v tom nevidím. Spíš jen další chaos, tvůrčí zmar a sázku na divákovu naivitu. Takže po drsnějším závěru trojky by jeden alespoň očekával další porci nadpřirozeného „teroru“, ale kromě jednoho spadlého lustru, skákajícího balónu a levitujícího nože se téměř ničeho nedočkáme. Musíme si tak počkat na zhruba závěrečnou čtvrthodinku, která už toho však moc nezachránila.

Bída, bída, nuda a zas nuda – tak asi takto bych charakterizoval tento díl. Když k tomu připočítám i docela slabé herecké výkony, bylo téměř vymalováno. Od odpadního hodnocení čtyřku zachránila finální pasáž s posednutou hrdinkou předchozích dílů Katie a její naháněčka s Alex v domě. Alespoň v těchto chvílích jsem pocítil mírné zlepšení atmosféry, ale jinak vážně nic moc. Co se kvality týče, viděl bych to na úplně stejnou úroveň jako dost sterilní jedničku.


Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat