0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 9. 2017

Wind Chill (2007)

Lhát by se nemělo, ale sjíždět z amerických dálnic na boční cesty už vůbec ne!!!

Mladá vysokoškolačka se chystá strávit vánoční svátky domu u rodinného krbu, ale nejdřív musí vyřešit, jak se do městečka Delaware vlastně dostane. Nesehnala letenku, autobus tam nejde a tak jedinou možnost vidí v tom, že se jí podaří sehnat někoho, kdo bydlí tím směrem a vzal by jí autem. Pro jednou se na ní usměje štěstí a záchranou se pro ní stává milý mladík (spolužák), který údajně bydlí v tom samém kraji. Proč údajně? Protože jen co jejich jízda začala, začnou na povrch vyplouvat jisté nesrovnalosti a je více než zřejmé, že jí mladík lže. To nejhorší ovšem přijde hned vzápětí. Chlapec odbočí z dálnice na vedlejší cestu, kde málem dojde ke kolizi z jiným autem a oni zůstanou uvězněni ve sněhových závějích. Prvotní vztek se brzy promění v paniku a bezmocnost, protože s příchodem tmy se „ukáže“ pravá tvář této silnice a její děsivé tajemství…



Český název: Závan smrti
Režie: Gregory Jacobs
Rok výroby: 2007
Délka: 91 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Emily Blunt...(dívka)
Ashton Holmes...(chlapec)
Martin Donovan...(policista)
...a další


Filmy (thrillery, horory) se zimní potažmo vánoční tématikou si většinou pouštím hlavně o vánočních svátcích, ale jelikož jsem tento film už jednou viděl, ale v rámci oživení vzpomínek a napsání recenze přišel na řadu již dnes. Za oknem deštivo a nuda v domácnosti – to jsou přeci omluvitelné aspekty k puštění něčeho „na zahřátí“. No chladnost z tohoto kousku přímo vyzařovala, ale slušnou duchařinu už jsem už dlouho neviděl, takže nebylo co řešit. Pojďme ale k samotnému Závanu smrti…

Děj stojící především na trojici herců se klidně mohl stát hitem roku 2004, ale díky nezkušenosti režiséra a především nevyváženosti celé zápletky se z toho nakonec vyklubala jen lehce nadprůměrná duchařina. I přesto se však divák dočká několika vydařených scén/efektů, při kterých vám skutečně zamrzne krev v žilách. Speciální efekty totiž nepatří mezi nejhorší a jistě potěší nejedno divácké oko. Atmosféra je tu však jako na houpačce. Místy se dočkáme gradující porce napětí, které ovšem velmi často vystřídají nudnější pasáže, což je obrovská škoda. Navíc si nešlo nevšimnout několika nelogických kiksů ve scénáři, takže další vada na kráse byla na světě.  

Co se hereckých výkonů týče, tak tady si nemůžu stěžovat. Jak Emily Blunt tak i její herecký parťák do nepohody Ashton Holmes si nevedli vůbec špatně. Oba podali přesvědčivé výkony, nějak výrazněji nepřehrávali a navíc Emily to i celkem slušelo. Do role hlavního záporáka byl obsazen Martin Donovan, který si coby šílený policista z pekla taky nevedl vůbec špatně. Navíc divák není ani ochuzen o hrůznou minulost tohoto místa a to díky několika vzpomínkovým scénám.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat