0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 9. 2017

Galaxy of Terror (1981)

Záchranná mise na nehostinné planetě se změní v zoufalý boj o přežití a postavení se vlastnímu strachu…

Dojde ke ztrátě spojení s kosmickou lodí Remus, která se podle posledních údajů nacházela na bouřlivé pusté planetě Morganthus. Co tam dělala a co se stalo s posádkou? To nikdo neví, ale na záchranou misi je vyslána záchranná loď Quest se zkušenou kapitánkou Trantor. Posádku vybral sám velký Mistr, ale ta moc o cíli své mise neví. Během přistání dojde k několika komplikacím, ale se štěstím se jim podaří na Morganthusu přistát a najít vrak Remusu. K jejich zděšení jsou však následně nalezena znetvořená těla několika členů posádky a nedaleko od lodi se tyčí podivná stavba ve tvaru pyramidy. Velitel Ilvar nedbá varovných signálů a rozhodne se mimozemskou stavbu prozkoumat. Zanedlouho však začnou členové záchranného týmu umírat jeden po druhém za velice podivných okolností a mezi přeživšími začne narůstat nejen napětí ale především strach. Který se následně začne zhmotňovat v jejich nejhorší noční můru…



Český název: Galaxie teroru
Režie: Bruce D. Clark
Rok výroby: 1981
Délka: 81 min
Země: USA

Hrají:
Edward Albert...(Cabren)
Erin Moran...(Alluma)
Robert Englund...(Ranger)
Ray Walston...(Kore)
Taaffe O'Connell...(Dameia)
Sid Haig...(Quuhod)
Grace Zabriskie...(kapitán Trantor)
...a další


Když vznikl v roce 1979 první Vetřelec, dočkal se během následujících let řady následovníků, kteří se povětšinou snažili jen přiživit na jeho slávě a úspěchu. Tento scifi horor bych v klidu mohl zařadit mezi ně, ale nelze si nevšimnout několika originálních nápadů, které následně okopírovali nebo se jimi nechali inspirovat jiné filmy. I proto k němu přistupuji poněkud odlišnějším způsobem, než k mnoha jemu podobným. I přes malý rozpočet jsem tu však našel jistou kvalitu – pod kterou se samozřejmě podepsali i lidé, kteří na filmu spolupracovali (Corman, Cameron), byť třeba začínající Cameron jen velmi úzce.

Dnes už zápletka asi nikoho příliš u srdce nechytne, ale ve své době věřím, že si své oblíbence určitě našla. Novodobé anketě o 50 nejhorších filmech všech dob nevěřím ani co se za nehet vleze, protože podobně jako na její přesný opak (nejlepších 50 filmů) mám zcela odlišný názor a favority. Galaxy of Terror je pro mne průměrným scifi hororem, který své nedostatky a kartonové kulisy slušně skrýval ve všudypřítomné ponurosti a přítmí. Lacinost byla samozřejmě na první pohled zřetelná a to především v nepříliš přesvědčivých dialozích a hlavně co se speciálních (světelných) efektů týče.

Oproti tomu monstra a bizarní situace se mi docela líbily. Takové mimozemské znásilnění, nebo krvavé cáry obětí nevypadaly vůbec špatně. Je však potřeba říci, že závěr filmu se moc nepovedl a byl hodně překombinovaný. No a herecké výkony taky ušli. Objevila se tu řada herců, kteří později udělali docela díru do světa (Englund, Sid Haig). Takže i po této stránce převládala spokojenost. Jako celek sice Galaxy of Terror nikdy nebude patřit mezi TOP scifi horory, ale průměrné hodnocení ode mně dostane.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat