0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 9. 2017

Dead Birds (2004)

Kukuřičná pole nám kromě zfanatizovaných dětí a strašáků dokáží nabídnout i pěkně rozhněvané duše mrtvých…

Skupina konfederačních odpadlíků, vrahů a zlodějů provede krvavou bankovní loupež. S pytli plnými zlatých mincí se vydávají na útěk k mexickým hranicím, ale ještě před jejich překročením se rozhodnou udělat zastávku ve starém domě obklopeném kukuřicí. Blížící se bouře je jen předzvěstí hrůzných událostí, které zde na ně čekají. Během noci totiž začne vyplouvat na povrch hrůzná minulost tohoto místa. Děsivé přízraky se totiž probouzí k životu…



Český název: Hněv duší
Režie: Alex Turner
Rok výroby: 2004
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Henry Thomas...(William)
Nicki Aycox...(Annabelle)
Michael Shannon...(Clyde)
Isaiah Washington...(Todd)
Patrick Fugit...(Sam)
Muse Watson...(otec)
...a další


Horory odehrávající se ve westernovém prostředí mám rád a je velká škoda, že jich neexistuje víc. Tato duchařina se mi docela líbila to ne, že ne, ale trochu mi vadila jistá nevyrovnanost celé zápletky. Po úvodní pasáži v bance se totiž dostavil dost pomalý rozjezd, který viditelně brzdil dobře rozjetou atmosféru. Snad za to mohl malý rozpočet, nebo nezkušenost režiséra, ale naštěstí se tu více slabin neobjevilo. Zhruba od polovinu filmu se totiž „filmová hrůza“ rozjede na plné obrátky a Hněv duší přivodí nejednomu psychicky slabšímu jedinci neklidné spaní.

Hodně se mi ovšem líbilo, že se s tím tvůrci vůbec nemazlili a divákům nabídli opravdu slušné hody a to nejen ty krvavé, ale i „lekací“. Postupná eliminace bandičky zlodějů sice místy vyvolávala zlomyslné úšklebky na mé tváři, ale rozhodně nešlo o žádnou lacinou podívanou. Tedy co se týká rozpočtu tak ano, ale kvalita byla na velice slušné úrovni. Digitální škleby rozhněvaných duší sice nepatřili k TOP „bubákům“, ale svůj účel rozhodně splnili. Atmosféra následně houstla každou další scénou a dojde i k několika „nechutnostem“. Zvláště pak co se vzpomínkových scén týče – nebo se to dá označit za vidiny?

Přestože se tu neobjevilo žádné velké jméno mezi herci, tak na obsazení určitě špínu házet nebudu. Všichni podali slušné – průměrné výkony. Jen mě mrzelo, že můj oblíbenec Michael Shannon (Clyde) tu nedostal zas až tolik prostoru. Nicméně si myslím, že si zde většina hororových fandů přijde na své a já jsem tento film určitě neviděl naposledy. Jediné co bych snad tvůrcům vytkl o něco víc, byl ten chaotický závěr. Přece jenom bych uvítal trochu odlišnější konec, ale to je otázka vkusu a hlavně již několikrát zmíněných možností (nejen finančních).

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat