0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 9. 2017

Dark Was the Night (2014)

Co nebo kdo se ukrývá v okolních lesích u městečka Maiden Woods a má na svědomí zmizení několika hospodářských/domácích zvířat a lidí? Na to musím co nejrychleji přijít šerif Shields a jeho zástupce…

Šerif Shields žije v malém městečku Maiden Woods, které je obklopeno hustými lesy. Po nedávné smrti jednoho ze svých synů je však psychicky na dně, což se projevuje nejen v práci, ale i na jeho rodinném životě. Odloučil se od manželky a svého druhého syna Adama mají momentálně ve střídavé péči. Nyní je však nucen řešit podivná zmizení několika domácích a hospodářských zvířat, která jsou v posledních dnech stále častější. Zprvu tomu nevěnoval zvýšenou pozornost stejně jako záhadným stopám, které se objevily napříč celým městem a vše považoval za nemístný vtip některého z místních obyvatel. Jenže ve chvíli kdy začnou mizet i lidé a on sám na vlastní oči spatří ve tmě obrysy podivného tvora, začne v něm vzrůstat podezření, že by přece jenom mohlo být něco pravdy na starých legendách, které kolují o těchto lesích. Jen aby však už nebylo příliš pozdě…



Režie: Jack Heller
Rok výroby: 2014
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: Monster Hunter

Hrají:
Kevin Durand...(Paul Shields)
Lukas Haas...(Donny Saunders)
Bianca Kajlich...(Susan Shields)
Ethan Khusidman...(Adam Shields)
Nick Damici...(Earl)
...a další


O existenci toho filmu jsem až do nedávna neměl ani tušení. První zmínku o něm jsem zaregistroval až v jednom z komentářů u filmu The Woods (2015) a jelikož mi podobná témata jsou docela po chuti, neodolal jsem a musel si tento kousek co nejrychleji pořídit. Nejen Evropa, Austrálie, Afrika či Asie mají své bájné tvory, kteří údajně žijí na těžko dostupných místech, ale i Američané nezůstávají vůbec pozadu. Děkovat za to můžou především původním obyvatelům tohoto kontinentu. Kromě „legendárního“ Bigfoota je nejčastěji vzpomínán kanibalský netvor Wendigo.

Právě tento netvor/zlý duch je nejčastěji zmiňován v souvislosti s Dark Was the Night, přesto si myslím, že s tvorem který se zde objevil, měl pramálo společného a jde spíše jen a pouze o divácké spekulace. Scénárista Tyler Hisel si však při vymýšlení svého monstra potažmo celého příběhu nevedl vůbec špatně, jenže vizuální realizace už dle mého zas až tak dobře nedopadla. Režisér Jack Heller však nejvíce zapracoval na samotné atmosféře, která se mu mimochodem opravdu povedla téměř na výbornou. Pochmurné prostředí i dramatické okolnosti okolo hlavní postavy (šerifa), to vše bylo v pořádku.

Dokonce i fakt, že si coby divák musím vystačit po většinu filmu jen s náznaky strachu a všudypřítomným mysteriózním nádechem jsem samozřejmě přijal s nadšením. On totiž režisér moc dobře věděl, že kdyby nám ukázal to odpudivé digitální „cosi“ hned v první scéně, tak by se na jeho dílo asi moc lidí nedodívalo. Naštěstí se v celé své „kráse“ objeví monstrum až na samotném konci. Do té doby jsem byl víceméně spokojený a to i přes několik nudnějších pasáží. Samotný závěr bych však raději úplně vystřihl. Nebudu se k tomu raději více vyjadřovat, ale očekával jsem lepší vyvrcholení tohoto příběhu. Nebo jinak řečeno, lépe zpracované a mnohem napínavější. I tak je však Dark Was the Night slušným průměrným béčkem, které určitě stojí za vaší pozornost. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat