0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 9. 2017

Curse of King Tut's Tomb, The (2006)

Tříhodinová rádoby dobrodružná honba za Smaragdovou deskou, která vás spíše než pobaví, dokonale uspí…

Archeolog a dobrodruh v jedné osobě Danny Freemont celý svůj život zasvětil hledání bájné Smaragdové desky, díky které údajně faraon Tutanchamon zachránil celý svět před démonickým Setem a jeho přisluhovači. Mnozí experti jej považují za blázna a to nejen kvůli jeho kontroverzním teoriím, ale především kvůli jeho způsobu života. On však již dokázal najít tři části desky, o které však záhy přišel. Jeho kroky totiž bedlivě sleduje tajný spolek zbohatlíků, kteří se snaží ovládnout celý svět a zvláště jistý Morgan Sinclair. Člověk, který se neštítí vůbec ničeho a jako jeden z mála rovněž usiluje o nalezení všech čtyř dílů Smaragdové desky. Freemont je přesvědčený, že poslední kousek se musí skrývat v samotné Tutanchamově hrobce. Sám ji však nikdy nemá šanci nalézt a tak se musí pokusit přesvědčit několik přátel, aby mu pomohli s hledáním ztraceného artefaktu. Nebezpečí a zrada však číhají na každém rohu…



Český název: Prokletí hrobky faraona Tutanchamona
Režie: Russell Mulcahy
Rok výroby: 2006
Délka: 170 min
Země: USA

Hrají:
Casper Van Dien...(Danny Freemont)
Leonor Varela...(Dr. Azelia Barakat)
Jonathan Hyde...(Morgan Sinclair)
Malcolm McDowell...(Nathan Cairns)
Steven Waddington...(Jason McGreevy)
Niko Nicotera...(Andrew Walker)
...a další


Svého času měli dobrodružné filmy typu Indiana Jones, Tomb Raider či Flynn Carsen (zvláště pak první dva jmenovaní) u diváků zelenou a dodnes patří mezi velice oblíbené. I proto není divu, že se během posledních let dočkali řady následovníků, kteří se je snažili v ledasčem napodobit a dosáhnout alespoň částečně jejich slávy. Mnozí však marně. Jednou z mála výjimek byla Sommersova Mumie která nám kromě dobrodružné jízdy nabídla i menší porci „hororové“ podívané. Sice jen okrajově, ale kombinace akčního, dobrodružného a hororového žánru se ukázala býti dobrou volbou. Scénárista David N. Titcher se bezesporu nechal inspirovat právě jejím úspěchem a narychlo sesmolil vlastní scénář (mimochodem tento člověk má na svědomí i scénář k filmům Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu a Cesta kolem světa za 80 dní).

Největším problémem tohoto televizního filmu je především jeho délka. Skoro tříhodinová porce je totiž dost velké sousto, které nemusí všichni zvládnout. Zvláště když celková kvalita a to nejen příběhu je mírně řečeno dost podprůměrná. Zápletka je rozdělená do dvou dílů a bohužel obsahu opravdu velké množství zdlouhavých (nudných) pasáží, které vás především uspávají, než abyste se u nich bavili. Dá se zde však narazit i na několik slušných scén (zvláště pak v první části filmu), které jsou svým způsobem i vtipné. Jak však čas plynul, odhalily se veškeré tvůrčí slabiny a že jich nebylo málo.

Od nepříliš záživné atmosféry přes nepovedené speciální efekty až po dost toporné herecké výkony. Casper Van Dien nikdy nepatřil mezi moje nejoblíbenější herce, ale tady byla celá řada ještě horších herců, než je on sám. To samozřejmě neplatí pro duo Jonathan Hyde a Malcolm McDowell. Hyde se své role padoucha zhostil ještě v rámci přijatelnosti (bohužel slabý scénář mu nedovoloval ukázat všechny jeho přednosti), no a druhý jmenovaný pro jistotu nedostal zas až tolik prostoru, kolik bych si přál. Docela mě však překvapila Leonor Varela, kterou jsem do této doby moc neznal.

Takže v konečném hodnocení této téměř tříhodinové nálože však příliš štědrý co se hodnocení týče, nebudu. Film se totiž na můj vkus místy neskutečně vleče a spíš jsem se u něj nudil, než abych se bavil.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat