0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 8. 2017

Big Ass Spider! (2013)

Alex Mathis: deratizace a dezinsekce všeho druhu. Platí to však i na obrovské zmutované pavouky? 

Alex Mathis žije v Los Angeles a živí se deratizací a dezinsekcí. Souhrou náhod skončí v jedné z místních nemocnic zrovna ve chvíli, kdy je do místní márnice omylem přivezena neznámá mrtvola. V jejich útrobách se skrýval zmutovaný pavouk, který je výsledkem nevydařeného vojenského experimentu. Naneštěstí se mu podaří zmizet ještě před příjezdem armády a skupiny vědců a zanedlouho rozpoutá v ulicích města hotové pozdvižení. Nejen že je velice agresivní, ale zároveň i neuvěřitelně rychle roste do gigantických rozměrů. Navíc vypadá, že je téměř nezničitelný, protože armáda začíná být při pokusech o jeho eliminaci úplně bezradná. Naštěstí je tu ještě Alex a jeho potrhlý parťák člen nemocniční ochranky Jose…



Český název: Monstrpavouk
Režie: Mike Mendez
Rok výroby: 2013
Délka: 80 min
Země: USA
Alternativní název: Mega Spider

Hrají:
Greg Grunberg...(Alex Mathis)
Lombardo Boyar...(Jose Ramos)
Clare Kramer...(poručík Karly Brant)
Ray Wise...(major Braxton C. Tanner)
Lin Shaye...(paní Jefferson)
...a další


Velké množství podobně laděných monster filmů, v nichž hrají hlavní úlohu gigantičtí zvířecí zabijáci, pochází z dílny společností Asylum, Nu Image či Syfy – což už dopředu ve většině případů znamená, že jde o laciná céčka, které jsou plné špatných digitálních efektů, stupidních postav a dialogů. Big Ass Spider! je na tom sice podobně, ale na rozdíl valné většiny z nich se sám nebere vůbec vážně a Mendez se rozhodl natočit scifi komedii, ve které zas až tolik nejde o to diváka vyděsit, ale spíše svou naivitou hlavně pobavit. Což samozřejmě znamená, že hororoví fandové dost ostrouhají, ale ani oni nebudou ochuzeni o několik šťavnatých scén.

Navíc hlavní postava není žádný superhrdina, ale obyčejný ňouma a dobrák, který má prostě víc štěstí než rozumu. Sám by na to však v žádném případě nestačil a proto mu zde po boku stojí ještě větší blázen Jose. Tahle správně ujetá dvojice dokázala kupodivu (skoro) utáhnout celý film a dala tak šanci se alespoň „na dostřel“ přiblížil k pomyslnému průměru. Sami by na to však v žádném případě nestačili, ale naštěstí tu byli ještě nepříliš oblíbené CGI efekty a herci (osobnosti), kteří se objevili ve vedlejších rolích.

Mimo jiné se tu krátce objevila Lin Shaye či sám Lloyd Kaufman. Co se samotného pavouka týče, tak ten se mi popravdě více líbil v prvních fázích svého postupného vývoje, než když se později změnil v giganta s velkou prdelí. Jeho řádění v nemocnici a zvláště „rozpouštění obličejů“ jeho obětí, patří vůbec k tomu nejlepšímu, co je zde k vidění. Následné krmení v parku a souboje s armádou už dost smrděli trapností. Pokud však hledáte nějakou oddechovou záležitost, u které si odpočinete a trochu i pobavíte, tak Monstrpavouk by mohl být tou správnou volbou. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat