0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 7. 2017

Don't Breathe (2016)

I slepci se dokáží bránit! O čemž se přesvědčí trojice mladých zlodějíčku více, než by bylo zdrávo… 

Tři mladí teenageři - dívka Rocky a její dva kamarádi Alex a Money si obstarávají peníze vykrádáním bytů a domů. Chtějí si tak vylepšit svůj bídný život a splnit si své sny. Tím největším je vypadnout z Detroitu do Kalifornie a oprostit se od všech problémů a především vlastních rodičů. Dostanou tip na svou poslední loupež, která by jim měla přinést snadný lup a spoustu peněz. Jejich obětí se má stát slepý válečný veterán, který žije úplně sám jen se svým psem, daleko od lidí. Vše je pečlivě naplánováno a s příchodem tmy se jde na věc. Jenže velmi záhy se ukáže, že jejich oběť není vůbec tak bezbranná jak by se na první pohled mohlo zdát a ve svém domě skrývá nejedno hrůzné tajemství. Loupežná akce se velmi rychle změní v zoufalý boj o přežití a ze slepce se vyklube šílený psychopat, který nehodlá nikoho nechat na živu…



Český název: Smrt ve tmě
Režie: Fede Alvarez
Rok výroby: 2016
Délka: 88 min
Země: USA
Alternativní název: A Man in the Dark

Hrají:
Jane Levy...(Rocky)
Dylan Minnette...(Alex)
Daniel Zovatto...(Money)
Stephen Lang...(Slepec)
...a další


Výkřiky o tom že jde o jeden z nejlepších hororů minulého roku, jsem vůbec nebral nevážně. Fede Alvareze mám zaškatulkovaného nepovedeným remakem Evil Dead, takže ani tentokrát jsem mu nedával moc šancí. Zvláště když prvních dvacet minut bylo docela nezáživných. Potom však nastal zlom, který mě velmi mile překvapil. Od chvíle kdy se poprvé dostane slepec do křížku s mladými lupiči (potažmo jedním z nich) se odstartovala opravdu dobrá atmosféra, která mě doslova přikovala k obrazovce. Napětí se začalo stupňovat a terorizování naivních teenagerů nabíralo správné obrátky.

Stephen Lang se své role zhostil opravdu dobře a já jsem tomuhle zvrhlému parchantovi fandil až do samotného konce. Byla jen velká škoda, že těch lupičů tam nebylo víc. Mohli bychom se tak totiž vyvarovat několika nelogickým a do očí bijícím tvůrčím přehmatům, které se zde tu a tam objevili. Chápu, že Alvarez chtěl své dílo co nejakčnější, ale občas to nadělo více škody nežli užitku. Zvláště ve chvíli, kdy měl slepec první zbraň a já si začal myslet, že má nekonečný zásobník. Blbost jeho protivníků však přímo vybízela k jejich rychlé eliminaci – on si s nimi však chtěl pohrát jako kočka s myší.

Smrt ve tmě je tak sice filmem, který nám nabídne velké množství přehnaných scén a několik téměř nesmrtelných postav (to co přežili ti dva zloději i samotný slepec se jen tak nevidí), ale zas na druhou stranu se od dvacátá minutý rozpoutá atmosférické „peklo“, které se jen tak nevidí. Pro tentokrát dokážu mávnout rukou nad tvůrčími přehmaty, protože já se při sledování tohoto filmu vážně bavil. Nevidím to sice na TOP film roku 2016, ale o nadprůměrnou záležitost jde každopádně.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat