0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 7. 2017

Autopsy of Jane Doe, The (2016)

I mrtvoly mají svá tajemství…

Do márnice Tommyho Tildena je místním šerifem přivezeno tělo mladé neznámé ženy. Policie je bezradná a potřebuje urychleně pitevní zprávu. Tommy a jeho syn Austin se ihned pouští do práce, ale dnes je rozhodně nečeká normální „šichta“. Žena dostala provizorní jméno Jane Doe a její tělo vykazuje řadu podivných posmrtných abnormalit, se kterými se ani jeden z nich ještě nesetkal. Přestože na těle nejsou vidět žádná vnější zranění, je tělo zevnitř doslova plné nejrůznějších „defektů“ a to nejen tělesných orgánů. Každým dalším řezem jsou oba doslova šokováni a neznámá je pro ně stále větší a větší záhadou. Navíc se kolem nich začnou dít podivné věci, které nedokáže ani jeden z nich racionálně vysvětlit. Mají snad halucinace z přepracování, nebo se ocitli ve spárech nadpřirozených sil…?



Režie: André Øvredal
Rok výroby: 2016
Délka: 86 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Brian Cox...(Tommy)
Emile Hirsch...(Austin)
Olwen Catherine Kelly...(Jane Doe)
Ophelia Lovibond...(Emma)
Michael McElhatton...(šerif Burke)
...a další


Pln očekávání z kladných ohlasů, které jsem na tento film slyšel a četl, jsem chtěl tento film vidět co možná nejdříve. André Øvredal mi uvízl v paměti díky filmu Trolljegeren (Lovec trolů), který byl sice průměrnou podívanou, ale zase jsem dokázal ocenit nádhernou krajinu. Výkřiky typu že jde o nejlepší horor roku 2016, jsem naštěstí nebral vážně, protože jak se ukázalo The Autopsy of Jane Doe jim rozhodně není – tedy alespoň pro mou maličkost. Musím však souhlasit s tím, že jde určitě o zajímavou podívanou.

Øvredal dokázal na diváka přenést pocit stísněnosti, které bylo prostředí márnice doslova přehlcené. V určité nadsázce jsem z filmu doslova cítil onu nevalnou vůni mrtvol a strachu z neznámého. Atmosféra především v první polovině filmu byla rovněž velmi zdařilá a to nejen díky zručnosti štábu, ale i díky slušnému scénáři a dobrým hereckým výkonům ústřední dvojice. Když k tomu připočítám i ono tajemno okolo těla nahé ženy – doslova jsem se do příběhu zažral. Postupné ohledávání těla a nejrůznější dedukce byly srozumitelné – nešlo jen o hloupé dialogy, takže i po této stránce si nemohu stěžovat.

Zlom však nastal ve chvíli, kdy se oba pánové snažili dostat z márnice – potažmo svého domu pryč. Scénárista Goldberg i režisér Øvredal dali dle mého až moc průchod své představivosti a vše co předtím fungovalo na jedničku, začalo lehce skřípat. Nešlo si nevšimnout několika nelogických kiksů a těžko uvěřitelným situacím – ale tak podstata filmu byla trochu někde jinde…Přestože se mi závěr moc nelíbil a dal bych přednost jiné variantě, musím uznat, že jde o docela slušný film na večerní rozptýlení. Mohla z toho být skutečně bomba, ale posledních cca 15-20 minut z toho udělaly jen lehce nadprůměrnou podívanou. Což je vážně škoda.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat