0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 6. 2017

Solomon Kane (2009)

Nelítostný kapitán Kane musí spasit svou duši, jinak se jej zmocní síly pekelné! Nebude to však nic lehkého. Protože doba ve které žije, je opravdu zlá…

Nelítostný kapitán Kane je postrachem nejen pro svou posádku, ale i všechny pohany. Všude kde vkročí jeho noha, rozsévá jen smrt a utrpení. Během plenění afrických břehů se dostává až k jednomu hradu, kde očekává tučnou kořist. Po vyvraždění většiny obránců však dojde k nečekanému obratu v korunním sálu. Zde jsou jeho muži doslova zmasakrováni démonickými stvůrami a on sám jen o vlásek unikne smrti. Jeho zkažená duše se totiž měla stát majetkem samotného vládce pekel. Dojde u něj k sebeuvědomění, že jeho život ve skutečnosti za nic nestojí a pokouší se najít rozhřešení pro svou duši. Klid a mír, ve kterém nyní žije, však velmi záhy bude muset projít tuhou zkouškou. Dojde k tomu ve chvíli, kdy je napadena mírumilovná rodina Crowthornových, se kterou se nedávno spřátelil a jenž doprovází při jejich cestě do Nového světa. Skupina nelítostných vrahů a otrokářů pod vedením svého maskovaného vůdce slouží černému mágovi Malachimu. Ti povraždí skoro všechny členy této rodiny a unesou mladou Meredith. Solomon Kane slíbí jejímu otci ještě před jeho smrtí, že dívku dostane ze spárů pekelných sil. To však znamená další zabíjení a spasení duše je v nedohlednu…



Režie: Michael J. Bassett
Rok výroby: 2009
Délka: 104 min
Země: Francie / Velká Británie / Česká republika

Hrají:
James Purefoy...(Solomon Kane)
Rachel Hurd-Wood...(Meredith Crowthorn)
Jason Flemyng...(Malachi)
Samuel Roukin...(Marcus Kane / Overlord)
Pete Postlethwaite...(William Crowthorn)
Marek Vašut...(Tattoo)
...a další


Čas od času sáhnu i po takových filmech, které sice s hororovým žánrem mnoho společného nemají, ale při troše dobré vůle v nich lze najít i jistou spojitost (prvky) právě s mým nejoblíbenějším filmovým žánrem. Solomon Kane je sice průměrná dobrodružná fantasy polo-pohádka na dobrou noc, aneb jak i Marek Vašut pocítil hněv nasraného kapitána Kanea, ale dostane se nám v ní i několika velice povedených okamžiků, které poctí svou návštěvou docela slušná atmosféra. Zrovna dvakrát originální myšlenka (scénář) to sice není, ale já se u toho kupodivu skoro vůbec nenudil. Zvláště když je všeobecně známo, že se film z valné většiny natáčel u nás v České republice.

Občas jsem se sice musel zasmát některým trapnějším momentům, ale jinak to byla docela svižná akční jízda. Režisér Bassett totiž není žádný zelenáč a již jsem měl možnost se s jeho tvorbou několikrát seznámit. No a většinou jsem byl velice spokojen (Mrtvá hlídka, Pustina). Asi nejvíc se mi líbil hudební doprovod, který povětšinu času udržoval atmosféru v mezích přijatelnosti a mou bystrost a sluch v pohotovosti. Jen je velká škoda, že některé souboje stáli za starou belu. To však nic nemění na tom, že se režisérovi podařilo docela slušně ztvárnit celkovou „špinavost“ oné doby, kde se děj odehrával. Nechybělo několik slušných soubojů s pekelnými silami, ale i zajímavých zvratů v samotném ději.

Po stránce hereckého obsazení, to nakonec taky nepodalo zas až tak zle. Herec Purefoy podal docela slušný výkon a postava nelítostného kapitána mu sedla na míru. Tenhle chlapík mě vážně pobavil a asi nejvíce se mi líbil jeho souboj v lese a se samotným Markem Vašutem. Jeho jepičí život je už u zahraničních filmů pověstný, ale skvěle zapadl do armády holohlavých zabijáků, kteří sloužili svému démonickému vůdci. V neposlední řadě bych chtěl však podotknout, že celková stopáž měla být o něco kratší, protože se zde vyskytlo dost hluchých a naprosto zbytečných míst, bez kterých bych se klidně obešel. Takhle tedy budu hodnotit jen obyčejným průměrem, přestože to klidně mohlo dopadnout mnohem lépe.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat