0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 6. 2017

Pumpkinhead (1988)

Démon pomsty může býti výborným prostředkem k potrestání těch jenž si to zaslouží. Jenomže jde o nekontrolovatelné monstrum, které dost často začne měnit „pravidla hry“… 

Ed Harley žije pokojný leč dost skromný život na americkém venkově. Živobytí mu obstarává jeho malý krámek a jedinou větší radostí v jeho životě je jeho malý syn Billy. Jednoho dne do tohoto kraje zavítá skupina teenagerů, kteří si v nedaleké chatě chtějí užít pár dní volna. Ed si potřebuje na chvíli odskočit pro zboží, které nechal doma a tak dostane Billy příkaz, aby hlídal jejich krámek. Omladina venku začne z nudy dovádět na motorkách a stačí jen chvilka nepozornosti a jeden z chlapců Joel srazí malého Billyho, který zůstane bezvládně ležet na zemi. Joel zpanikaří a ujíždí se skrýt na chatu. Zbytek teenagerů se vydává hledat pomoc, ale pro chlapce je už pozdě. Zdrcený Ed po svém návratu propadne zoufalství a rozhodne se k nerozvážnému kroku. V nedalekých horách navštíví místní čarodějnici, s jejíž pomocí vyvolá démona pomsty, o kterém se vypraví nejedna děsivá historka. Až do dnešního dne na něj mnoho lidí nevěřilo, ale často jím strašili své děti. Zatímco sklíčení teenageři zpytují své svědomí a snaží se přesvědčit Joela, aby se udal, k jejich chatě míří nelítostné monstrum. Záhy započnou krvavá jatka a nikdo ze zúčastněných nemá být ušetřen. Jenomže svědomí má i sám Ed Harley, ze kterého vyprchala jeho zuřivost a touha po pomstě. Chce ukončit démonovo řádění, ale je už pozdě…a nebo ne?



Český název: Démon pomsty
Režie: Stan Winston
Rok výroby: 1988
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Lance Henriksen...(Ed Harley)
Cynthia Bain...(Tracy)
Jeff East...(Chris)
John D'Aquino...(Joel)
Joel Hoffman...(Steve)
Brian Bremer...(Bunt)
...a další


O této hororové sérii jsem slýchával již řadu let, ale stejně jako mnoha dalším jsem jí nevěnoval zvýšenou pozornost. Pokud byste se mě zeptali na důvod – sám nevím, prostě jsem dával přednost jiným filmům. Konečně však přišla řada i na Démona pomsty. Po zhlédnutí prvního dílu této série se však ani moc nedivím, že se jí nikdy nedostalo kultovního statusu. Nejde vyloženě o špatný film, ale nic extra jsem na něm opravdu nenašel. Přece jenom začátek se nese v dosti pomalém tempu a uběhla skoro polovina filmu, než se začalo konečně něco dít. Pokud samozřejmě nepočítám úvodní scénu.

Co mě však dost zarazilo, byla finální podoba monstra. Na to že do režisérského křesla usedl sám velký Stan Winston, to žádný velký krasavec nebyl. Ano vím, že mu dala režie dost zabrat a neměl čas se věnovat speciálním efektům, ale nechce se mi věřit, že svému týmu nedal jasné instrukce a alespoň po očku nesledoval jeho finální podobu. Vzhled Pumpkinheada totiž zůstal daleko za mým očekáváním (tedy kromě jeho hlavy – ta se dost přibližovala visáži Aliena). Podobně však na tom byl celý film. Dalo se tu občas narazit na opravdu skvostnou atmosféru či „humorných“ situací, ale těchto okamžiků bylo žalostně málo. Scénář samotný byl totiž dost nevyvážený a ani jednotlivé eliminace teenagerů nebyly zrovna ukázkovou pastvou pro oči.

Dokážu však pochopit, že pro mnohé jde o dost nostalgickou záležitost. Mě však v dětství tento film minul, takže k němu přistupuji dost odlišně. Nechci však jen hanit, protože je zde i spousta věcí, které si zaslouží pochvalu. Kupříkladu zvolený hudební / zvukový doprovod byl velice dobrý, stejně jako výběr hlavního hrdiny. Tedy hlavně jeho představitele. Lance Henriksen podal velice slušný výkon a stal se jasně největším tahounem celého filmu. Jeho kolegové za nim sice dost pokulhávali, ale tak zas tu byly alespoň pěkné ženské. Takže nakonec z toho všeho dokázal Stan Winston šikovně vybruslit a nabídl mi lehce nadprůměrnou záležitost.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat