0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 6. 2017

Omen, The (2006)

Antikrist v podobě malého chlapce, tentokrát v novém (modernějším) pojetí. Leč svým způsobem naprosto zbytečný…

Během svých pracovních záležitostí v Římě očekává americký diplomat Robert Thorn společně se svou ženou Katherine narození prvního potomka. Během porodu však dítě zemře a aby se jeho ženě „nezhroutil celý svět“, rozhodne se Robert k zoufalému činu. Potají svolí k záměně dětí a ujme se právě narozeného chlapce, jehož matka zemřela ve stejnou dobu, jako jeho dítě. Stane se tak z nich šťastná rodinka, která se následně přesune do Británie, kde dostal Thorn šanci stát se velvyslancem své země. Damien pomalu roste a dělá svým rodičům jen samou radost. To se však brzy změní, protože v jeho blízkosti začne docházet k podivným událostem a nehodám. Vše začne smrtí jeho chůvy, následuje podivných chováním zvířat při návštěvě ZOO a vygraduje návštěvou kněze Bennana. Ten varuje Thorna před tím, že je jeho syn vtělením Antikrista a přivede jeho rodinu do záhuby. Velvyslanec mu nevěří, ale když dojde k několika dalším úmrtím a zhoršení stavu jeho manželky (nejen psychickému), začne v něm sílit přesvědčení, že s Damienem nemusí být skutečně vše v pořádku…



Český název: Satan přichází
Režie: John Moore
Rok výroby: 2006
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
Liev Schreiber...(Robert Thorn)
Julia Stiles...(Katherine Thorn)
Seamus Davey-Fitzpatrick...(Damien)
Mia Farrow...(paní Baylock)
David Thewlis...(Keith Jennings)
Pete Postlethwaite...(Otec Brennan)
...a další


Většinou se snažím u hororových sérií držet chronologické pořadí jednotlivých dílů tak, jak byli postupně natočeny. Pro tentokrát jsem však udělal výjimku, protože jak třetí díl, tak i tento remake jsem už v minulosti jednou viděl a nedávno jsem shlédl původní The Omen. Tudíž jsem chtěl oba filmy porovnat, dokud mám ještě v sobě živé (aktuální) dojmy. Bohužel musím skutečně souhlasit, že film režiséra Moorea je zcela zbytečným remakem téměř dokonalého originálu. Přestože se zde najde několik odlišností, jde zde vidět pokleslá úroveň kvality a to snad ve všech směrech.

Docela chápu názory lidí, kteří dosud neviděli původní The Omen (nebo ho viděli až po zhlédnutí remaku), že na ně udělal tento příběh dojem, ale pokud porovnáme oba filmy a jejich vzájemnou podobnost (podobnost důležitých momentů), tak i přes modernější prostředky na mě udělal mnohem větší dojem starý originál. Tam fungovalo vše (hlavně tedy atmosféra) téměř bezchybně, skvěle se pracovalo na postupném gradování jednotlivých scén (i samotného příběhu), ale zde to místy dost skřípalo. Mohl za to i fakt, že se tvůrce snažil diváka jakoby šokovat tím, co už bohužel jednou viděl a za mnohem lepší situace. To platí především u některých úmrtí (kněz, fotograf).

Také úroveň hereckých výkonů byla někde úplně jinde. Představitel Damiena mi byl krajně nesympatický a svému předchůdci nešahal ani po kotníky. Obdobně tomu bylo i u Julie Stiles, které to tady moc nesvědčilo. Mia Farrow taky nebyla tak „démonická“ jako Billie Whitelaw. Takže jediný kdo mi udělal alespoň trochu radost, byl Liev Schreiber. Toho mám coby herce docela rád a ani tady mě vyloženě nezklamal. Bohužel však musím konstatovat, že v souboji obou filmů, tento remake prohrál na plné čáře. Tudíž mu nemohu dát ani průměrné hodnocení.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat