0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 6. 2017

Lost Souls (2000)

Takhle to dopadá, když se výborný kameraman stane podprůměrným režisérem…

Skupinka katolických kněží a jejich pomocníků je přesvědčena, že se v nejbližších dnech chystá Satan v těle člověka ovládnout celý svět. Je potřeba urychleně najít onu osobu, dříve než se mu do ní podaří převtělit. Dopomoci jim k tomu mají poznámky psychicky narušeného pacienta, v nichž se ukrývá požadované jméno. Ty se podaří rozluštit mladé učitelce církevní školy Maye, která se ihned vydává najít jistého Petera Kelsona. Úspěšný spisovatel jí zprvu nevěří a považuje jí za blázna, jenomže v jeho blízkosti začíná docházet k podivných jevům a znamením, která nelze jen tak přehlížet…



Český název: Ďábel přichází
Režie: Janusz Kaminski
Rok výroby: 2000
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Ben Chaplin...(Peter Kelson)
Winona Ryder...(Maya Larkin)
Philip Baker Hall...(Otec James)
John Hurt...(Otec Lareaux)
Sarah Wynter...(Claire Van Owen)
...a další


Jeden by si při pohledu na herecké obsazení řekl, že tohle prostě nemůže být špatný film, zvláště když do režisérského křesla usedl uznávaný Spielbergův dvorní kameraman Janusz Kaminski. Jenže opak je pravdou přátelé a tento film je jasným důkazem toho, že kdo je mistr v jednom pracovním odvětví neměl by se raději „srát“ do práce jiným…Bohužel jde o jeden z nejslabších příchodů satana na svět, jaký jsem zatím viděl.

Začátek má sice slibné tempo a je cítit i trocha napětí, ale potom všechny klady vystřídá nuda. Ta je místy tak veliká, že jsem u toho málem dvakrát usnul. Přitom ono prvotní vymýtání v blázinci v sobě skrývalo jistý potenciál i zajímavou atmosféru. Jenomže potom se tvůrci začali více věnovat nepříliš záživným dialogům a akce začalo ubývat. Díky čemuž samozřejmě citelně chybělo i potřebné napětí. Jedinou výjimkou byla snad scéna na záchodcích, která se skutečně povedla. Podobných světlých okamžiků tu však bylo jen minimum.

Takže jak už jsem poznamenal výše – celkově špatný dojem nezachrání ani solidní herecké obsazení, které prostě z blbého scénáře nemohlo za žádnou cenu vytřískat víc. Přitom prvotní myšlenka zas až tak špatná nebyla. Bohužel se v tom všichni zamotali tak, že ani dvě-tři zajímavé scény z toho průměrné hodnocení neudělají. Ale to už se jen zbytečně opakuji. Následně se vše také potvrdilo mrzkým výdělkem a Kaminski musel uznat svou porážku. Raději se vrátil zpět za kameru a se Spielbergem natáčí jeden film za druhým.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat