0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 6. 2017

Dracula Untold (2014)

Vlad Tepes neuposlechne příkazy osmanského sultána a musí urychleně přijít na způsob, jak zastavit jeho armádu dříve, než zničí jeho vlast i milovanou rodinu…

Dříve než se Vlad Tepes stal vládcem své říše, musel stejně jako spousta mladých chlapců ze své země bojovat v řadách armády mocné osmanské říše. Stal se z něj obávaný bojovník, který prolil mnoho krve. Po svém návratu s oblibou narážel své nepřátelé na kůly, ale jeho lid ho miloval. Přesto všechno však i nadále musel platit sultánovi za „svobodu a ochranu“. Dobře si uvědomoval, že silou by Turky neporazil. Jednoho dne se však na hradu objeví sultánův posel s příkazem, že si jeho pán žádá kromě peněz i tisíc chlapců, jako nové rekruty pro svou armádu. Jedním z nich má být i Vladův syn. Vlad však nehodlá uposlechnout tohoto rozkazu a tak se rozhodne k zoufalému činu. Aby ochránil svou rodinu i vlast, vydává se do místních hor, ve kterých se ukrývá pradávné Zlo. Zaprodá svou duši a stane se z něj téměř nezničitelný démon noci. Jenže každá mince má dvě strany a ani mocný sultán se neštítí použít praktiky, které mají Vláda zasáhnout na tom nejcitlivějším místě…



Český název: Drákula: Neznámá legenda
Režie: Gary Shore
Rok výroby: 2014
Délka: 92 min
Země: USA / Japonsko
Alternativní název: Dracula Zero

Hrají:
Luke Evans...(Vlad)
Charles Dance...(Vampire)
Sarah Gadon...(Mirena)
Dominic Cooper...(Mehmed)
Art Parkinson...(Ingeras)
...a další


Předem bych chtěl upozornit, že milovníci historických faktů zřejmě dostanou během sledování tohoto filmu pořádný záhul a slabší kusy by si dokonce mohli přivodit i infarkt. Tvůrci tohoto filmu si totiž příběh o transylvánském knížeti vyložili pěkně po svém a udělali z toho jen další popcornovku pro náctileté. První polovina filmu se nám ukázat knížete jako milujícího otce, obávaného bojovníka a moudrého vladaře. Kupodivu se mi to líbilo mnohem více, než ta druhá a to zvláště díky povedeným bojovým scénám. Sice mi slza neukápla a občas jsem se musel zasmát tvůrčí naivitě, ale určité kouzlo některých okamžiků prostě nešlo přehlédnout. Jenže potom nastal zlom.

Návštěvu v jeskyni a Vladovu proměnu osobně považuji za vůbec nejlepší minuty celého filmu. Démonický Charles Dance nejen že předvedl velice solidní výkon, ale i jeho maska byla doslova skvostná. Coby hororovému fandovi mi srdce pleskalo radostí a já se těšil na solidní krvavou jízdu. Vlad nyní již coby tvor noci však má očekávání nenaplnil ani z poloviny. Již při jeho masakrování osmanské armády jsem si neustále musel ťukat na čelo, ale to jsem ještě neměl ani tušení, že to nejhorší teprve přijde. Tisíce digitálních netopýrů byli vizuálním utrpením pro mé oči a jedna nelogická scéna začala střídat druhou. To opravdu dokáže někdo „přežít“ pád z takové výšky bez toho, aby z něj byla placka a ještě mohl vést srdceryvný monolog? To měli sultánovi vojáci teleport, že se tak rychle dostali až dolů pod panství, aby si ten pád vychutnali, když byli na věži při jeho počátku?

Podobných nesmyslů tu byla celá řada a dost mi to znechutilo film jako celek. Co se týká hereckých výkonů, tak kromě již zmíněného Charlese Dance na mě zapůsobil už jen představitel hlavního hrdiny Luke Evans. Ten v rámci svých možností předvedl slušný výkon a tato dvojice citelně převyšovala zbytek osazenstva. To Dominic Cooper má k tureckému sultánovi asi tak blízko jako já k číňanovi. Ona celkově ta slavná osmanská armáda vypadala dost zvláštně, ale nebudu tu více spoilerovat. To prostě musíte vidět sami.

Dracula Untold je tak svým způsobem opravdovým unikátem mezi svými kolegy. Ovšem nevím, zda toto pojetí bylo tou nejšťastnější volbou. Na tento film se určitě podívat dá, ale raději od toho moc neočekávejte. Jinak odejdete spíše zklamáni stejně jako já.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat