0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 6. 2017

Damien: Omen II (1978)

Antikrist v těle malého chlapce přežil, ale už na něj čekají další nástrahy. ON se však rozhodně nedá bez boje…

Damien se po smrti svých rodičů uchýlí do opatrovnictví svého strýce Richarda a jeho ženy Ann. Z malého chlapce se pomalu stává vyzrálý teenager, který je společně se svým bratrancem Markem poslán do vojenské akademie. Kde mimochodem patří mezi nejlepší kadety. On sám si pomalu začíná uvědomovat kým je a co je jeho údělem, ale musí se mít neustále na pozoru před lidmi, kteří tuší, kdo (co) se skrývá pod nevinnou tváří dítěte a hodlají ho zastavit. ON však není bezbranný a pekelné síly dokáží zasáhnout kdekoliv na světě. Díky tomu začnou přibývat další podivné nehody a úmrtí. Archeologové však nedávno okryli starý reliéf na kterém je zobrazena podobizna Antikrista, což znamená velký problém. Bude potřeba za jakoukoliv cenu zabránit každému, kdo odhalí toto velké tajemství, aby se o tom dozvěděla jeho nová rodina. Jinak…



Český název: Damien
Režie: Don Taylor
Rok výroby: 1978
Délka: 107 min
Země: USA

Hrají:
Jonathan Scott-Taylor...(Damien Thorn)
William Holden...(Richard Thorn)
Lee Grant...(Ann Thorn)
Lucas Donat...(Mark Thorn)
Nicholas Pryor...(Charles Warren)
Robert Foxworth...(Paul Buher)
Lance Henriksen...(seržant Neff)
...a další


Původní The Omen režiséra Donnera si mě nedávno získal na svou stranu a i já ho řadím mezi nejlepší horory všech dob. Sice jsem mu nedal úplně nejvyšší ohodnocení, ale i tak jde o téměř bezchybnou podívanou. I proto jsem byl velice zvědavý na toto pokračování a mé očekávání bylo opravdu velké. Don Taylor nenatočil vůbec špatný film, ale přece jenom si nešlo povšimnout, že za jedničkou lehce pokulhává. Opět však musím nejprve vyzdvihnout hudební doprovod, který měl na svědomí jak jinak Jerry Goldsmith. Ten zase odvedl poctivý kus práce a mě prostě nezbývá nic jiného než mu zatleskat. Bez něj by prostě neměla tato série takovou šťávu.

I když je samozřejmě potřeba říci, že stejnou zásluhu na tom měli i oba scénáře a samotná atmosféra, která je ozdobou obou filmů. Dvojka měla sice na můj vkus poněkud pomalejší rozjezd, ale ani zde nebylo o dramatické chvíle nouze. Což je určitě v pořádku, protože tu naštěstí bylo pořád dost mordů (úmrtí), které byli opět pěkně „pestrobarevné“ a určitě ne nudné. Pekelné síly se činily, oběti umíraly mnohdy nepěknými způsoby – takže z pohledu hororového fandy si prostě nemůžu stěžovat. Oproti prvnímu dílu jsem tu však zaznamenal několik nudnějších pasáží, což byla docela škoda.

Nicméně i já musím vyzdvihnout několik velice dobrých hereckých výkonů, které byli rovněž ozdobou tohoto filmu. Jonathan Scott-Taylor a jeho „ďábelský“ kukuč byl téměř bezchybný a ukázalo, že byl dobrou volbou pro postavu Damiena. William Holden byl většinou vždy zárukou vysoké kvality a ani tady tomu nebylo jinak. Což samozřejmě platí i pro charismatickou Lee Grant. Určitě potěšila i přítomnost Lance Henriksena, který tu ovšem dostal jen vedlejší roli. Pokud bych však měl sečíst všechny klady a zápory, tak převažují pozitivní prvky, což je samozřejmě jen a jen dobře. Takže i tentokrát musím s radostí označit tento film jako nadprůměrnou záležitost, ale těch výhrad oproti původnímu The Omen tu mám přece jenom o něco více.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat