0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 6. 2017

Ben (1972)

Willard je mrtev, ale Ben a jeho krysí armáda ještě neskončili…

Willard Stiles je mrtev. Okolí je doslova šokováno, co se z ušlápnutého mladíka stalo a nyní všem dělají starosti jeho chlupatí přátelé. Krysy se vypařily jako pára nad hrncem, ale ještě předtím stačily zabít jednoho policistu. Jejich nalezení a následnou likvidaci dostane na starosti Cliff Kirtland, ale pročesávaní okolí a stok nepřináší žádné výsledky. Po krysách ani památky, přesto je hlášeno několik případů, kdy stovky krys napadly několik lidí. Kam se mohly ukrýt? Jedinou osobou, která by mohla pomoci, je malý chlapec Danny, jenž má vážnou srdeční poruchu. Ten se totiž nedávno doslova skamarádil s vůdcem krys Benem a stali se z nich nerozluční přátelé. Chlapec však za žádnou cenu nehodlá prozradit svou novou „rodinu“ a začne ji před všemi chránit. Lstivý Ben však i nadále podniká výpady do města a tak se začne schylovat k finální bitvě…



Režie: Phil Karlson
Rok výroby: 1972
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Lee Montgomery...(Danny)
Meredith Baxter...(Eve Garrison)
Rosemary Murphy...(Beth Garrison)
Joseph Campanella...(Cliff Kirtland)
Arthur O'Connell...(Bill Hatfield)
...a další


Rok po natočení Willarda přišel Phil Karlson s pokračováním, které začíná přesně v tom okamžiku, kde skončil předchozí díl. Dokonce se dočkáme vzpomínkového finálního souboje mezi Willardem a jeho krysí armády, což jistě ocení především příznivci původního filmu. Změna režiséra sebou měla přinést i odlišný styl natáčení, ale i tento sequel se hororového žánru dotýká jen okrajově. I zde se totiž dočkáme spíše psychologického dramatu, akorát mladého muže nahradí malý chlapec a i zde se snažili tvůrci hrát divákům na city.

Dojemné kamarádství Dannyho a Bena totiž není zrovna to pravé ořechové, coby hororový fanda potřeboval ke svému štěstí. Bohužel se tomu věnuje velká část příběhu a po nějaké době to už začalo být dost otravné. Tím však nechci nějak zbytečně znehodnocovat průměrnou kvalitu, kterou tento film bezesporu má. Naštěstí se totiž scénárista i režisér odhodlali ke scénám, při kterých si krysy opět vyzkouší své ostré zoubky a drápky. Počet obětí zde oproti původnímu filmu mírně stoupl, ale ani zde to nebyla žádná sláva. Chuť nám totiž měla spravit finální bitka ve stokách, ale na můj vkus byla až moc zdlouhavá. Dokonce se tu objevilo i několik opakovacích záběrů – což mě vytočilo asi nejvíc. Konečně jsem však opět pocítil onu ponurost, která se objevila i v poslední třetině u Willarda.

Jak Willard tak ani Ben však nedokázali překročit práh průměrnosti, což zamrzí asi nejvíce. Zvláště když se tak dlouho snažíte filmy získat a jdete do nich s velkým očekáváním. Ke konci filmu si mohou příznivci Michaela Jacksona vychutnat jeho píseň Ben, která byla dokonce nominována na Oscara. Pokud však toužíte po nějakém dobrém hororu s krysí tématikou, podívejte se raději někde jinde! V koutku duše stále doufám, že se ještě jednou s Benem setkám. Remake s Crispinem Gloverem nebyl vyloženě špatný, ale ani on mě nedokázal plně uspokojit. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat