0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 5. 2017

Wilderness (2006)

Skupina mladých delikventů je poslána na „převýchovu“ na vzdálený ostrov. Ten však není tak opuštěný, jak by se na první pohled mohlo zdát…

V nápravném zařízení pro mladé delikventy dojde k sebevraždě jednoho z chlapců. Ten již dále nesnesl šikanu ze strany ostatních. Na místo tragédie přijede chlapcův otec, který tento fakt těžce nese a obviňuje ze synovy smrti nejen mladé chovance, ale i vedení zařízení. Ředitel se proto rozhodne pro menší „výlet“, který má skupinu mladíků postavit pořádně do latě. Dozorce Jed je tak vyslán společně s nimi na menší opuštěný ostrov, který slouží všem nápravným zařízením v zemi pro převýchovu svých svěřenců. Jenže Jed i chlapci brzy zjistí, že nejsou na tomto ostrově sami. Někdo si toto odlehlé místo vybral pro svou pomstu a nehodlá připustit, aby někdo ostrov opustil živý. Počet přeživších se tak začne rapidně ztenčovat…



Český název: Pustina
Režie: Michael J. Bassett
Rok výroby: 2006
Délka: 93 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Toby Kebbell...(Callum)
Stephen Wight...(Steve)
Luke Neal...(Lewis)
Ben McKay...(Lindsay)
Alex Reid...(Louise)
Sean Pertwee...(Jed)
...a další


Ve své době se tento britský nízkorozpočtový hororový thriller dočkal docela slušné divácké podpory.  A samozřejmě i já se přidávám k těm, kterým se Pustina líbí a to hodně. Svým způsobem jde o brutální film s parádním, i když pro mě docela neznámým hereckým obsazením a hodně kvalitními výkony. Navíc se zde po většinu času vyskytuje surová atmosféra, která nás neopustí téměř po celou dobu trvání filmu, což samozřejmě přičítám tvůrcům k dobru. On Michael J. Bassett si mě na svou stranu získal již svou mrtvou hlídkou, která se mi rovněž hodně líbila.

Pěkné prostředí drsného ostrova mělo své osobité kouzlo, takže i po této stránce jsem byl nadmíru spokojený. Občas se zde sice vyskytlo několik nelogických scén, ale jinak to byla jízda, kterou jsem si užíval od začátku až do konce. Akorát ten závěr se mi až na průstřel hlavy zas až tolik nelíbil. Ale jinak to režisér zvládl ukočírovat docela s přehledem. Postupné vyvražďování jednotlivých postav probíhalo v přijatelném tempu, takže jsem se ani moc nenudil. Navíc nám tu přibylo i pár děvčat do počtu, aby to nebyly jen „párkové“ slavnosti. Každopádně však mám jednu výtku: mohlo se přidat více scén s útočícími psy. Při scéně kdy roztrhali jednu z obětí, jsem totiž přece jenom pocítil i lehké mrazení na zátylku.

Michael J. Bassett tak zvládl další film a Pustina bude v mém žebříčku hodně vysoko. Samozřejmě by se tu dalo vytknout dost věcí, ale jak už jsem poznamenal – vzhledem k nízkému rozpočtu z toho dokázal vytěžit téměř maximum. Takže ve mně převládá určitě spokojenost. Jen ten lišácký tah s obsazením Seana Pertweeho, mě trošku naštval. Já se na tohoto herce moc těšil a on se tu přitom moc neohřál. Šlo však především o reklamní tah na obálku filmu. Plusy tady ovšem převládají na plné čáře a tak i já mile rád dám tomuhle britskému filmečku vysoké hodnocení. 

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat