0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 5. 2017

Urban Legends: Final Cut (2000)

Natočit vlastní hororový film, může býti mnohdy dost obtížné. Zvláště když se herci a členové vašeho štábu stávají postupně oběťmi šíleného vraha…

Univerzita Alpine je plná nadějných mladých studentů, které nyní čeká tuhý boj. Každoroční nejlepší filmařská práce získá prestižní Hitchcockovu cenu a možnost natočit vlastní film v Hollywoodu. Letos to s největší pravděpodobností bude někdo z trojice Amy, Toby a Travis. Mezi začínajícími režiséry panuje zdravá rivalita, což se samozřejmě líbí jejich profesorovi Solomonovi. Každý z nich má svůj osobitý styl a tak rozhodující bude, o čemže budou jejich filmy pojednávat. Amy přijde s nápadem, natočit příběh o sériovém vrahovi, který čerpá inspiraci pro své vraždy v městských legendách. Obklopí se partou nadšenců a společně se vrhnou do natáčení. Jenomže velmi záhy je zasáhne smutná zpráva, že Travis spáchal za podivných okolností sebevraždu. Tím však hrůza neskončila ba právě naopak. Někdo začne postupně vraždit jednoho člena jejího týmu za druhým a Amy nezbývá nic jiného, než se pokusit odhalit vraha dříve, než i ona sama se stane jeho obětí…



Český název: Městská legenda - Poslední záběr / Temná legenda 2
Režie: John Ottman
Rok výroby: 2000
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Jennifer Morrison...(Amy Mayfield)
Matthew Davis...(Travis Stark / Trevor Stark)
Hart Bochner...(profesor Solomon)
Loretta Devine...(Reese)
Joey Lawrence...(Graham Manning)
Anson Mount...(Toby)
Eva Mendes...(Vanessa Valdeon)
...a další


Ačkoliv jsem velkým příznivcem slasheru coby hororového subžánru, tak od konce 80 let nevzniklo příliš mnoho dobrých filmů, které by nedělali ostudu svým předchůdcům. Vřískot byl jednou z mála světlých výjimek a vlastně odstartoval novodobou vlnu všemožných teen vyvražďovaček. Jenže většina z nich se jen snažila přiživit na jeho slávě a navíc se jejich tvůrci neštítili prachsprostě vykrádat (okopírovat) některé scény, nebo v horším případě i skoro celou zápletku. No a série Urban Legend (s) je toho zdárným, či chcete-li smutným příkladem. Zvláště pak první dva díly. Již samotná jednička na mě příliš velký dojem neudělala, ale dvojka šla, co se kvality týče ještě mnohem níže.

Když jsem si přečetl jméno režiséra John Ottman, nemohl jsem si ani zaboha vzpomenout, odkud já ho jen znám. No a při pohledu do jeho tvorby mi to bylo hned jasné. Tenhle chlapík patří mezi zkušené skladatele a svou hudbou ozdobil nejen známý film (jen namátkou: Apt Pupil, Halloween: H20, Orphan, Lake Placid a mnoho dalších), navíc se nejednou osvědčil i jako zručný střihač. O to víc mě zklamalo, že jako režisér úplně propadl. Už dlouho jsem neviděl tak jalový slasher, který v sobě až na pár okamžiků neskrýval potřebnou atmosféru a napětí. Popravdě jsem se u sledování dvojky dost nudil.

Navíc kromě úvodního mordu, nebyly ani následující vraždy moc zajímavé (o originalitě se nebudeme bavit vůbec). Většinou se vše podstatné odehrávalo klasicky mimo záběry kamer a kromě bolestných výkřiků obětí a trochu krve, nic pořádného neuvidíme. Režisér se sice snažil několikrát šokovat lacinými lekacími scénami a rádoby zvraty, ale tohle prostě nemělo šanci na větší úspěch. Co se týká hereckého obsazení, tak tady kromě Evy Mendes nikdo vyloženě nevyčníval. Mám, však namysli hlavně její vzhled, protože její role zde nebyla zrovna moc důležitá. Ostatní herci předvedli podprůměrné výkony a většina z nich nechutně přehrávala.

Temná legenda 2 se sice snaží vypadat drsně jako její předchůdce, ale nešahá mu ani po kotníky. No a jelikož jednička je jen obyčejným šedým průměrem, tak tady budu muset jít samozřejmě s hodnocením ještě dolů.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat