0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 5. 2017

Urban Legends: Bloody Mary (2005)

Mary Lambert se pokusila přinést do této skomírající série prvky duchařiny. Moc velký efekt to sice nemělo, ale někdo v tom možná najde zalíbení.   

Samantha a její dvě kamarádky si vyprávějí strašidelné historky. Jednou z nich je i ta o Krvavé Mary. Během noci však dívky zmizí a jsou pohřešovány. Naštěstí se však následující den objeví, jen mají výpadky paměti. Policie moc jejich historce o únosu nevěří, ale Samantha i její bratr David jsou přesvědčeni, že za tím musí být partička univerzitních sportovců, které nedávno dívka zesměšnila ve svém školním článku. Od té chvíle však Samantha začne trpět nočními můrami a podivnými vidinami, ve kterých se jí zjevuje duch mrtvé dívky. Tím však hrůza nekončí. Během následujících dní začnou postupně umírat její únosci za velice podivných okolností. Sourozenci začnou pátrat v minulosti jejich univerzity a odkryjí šokující tajemství. Všichni mrtví mají určitou spojitost s událostí, která se odehrála před pětatřiceti lety v roce 1969. Tehdy za podivných okolností zmizela mladá studentka Mary a její tělo se nikdy nenašlo. Snaží se snad její rozhněvaný duch ukojit svou touhu po pomstě, nebo v okolí řádí nebezpečný sériový vrah?



Český název: Temná legenda 3
Režie: Mary Lambert
Rok výroby: 2005
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Kate Mara...(Samantha Owens)
Robert Vito...(David Owens)
Ed Marinaro...(Bill Owens)
Tina Lifford...(Grace Taylor)
Lillith Fields...(Mary Banner / 'Bloody Mary')
...a další


Tuhle hororovou sérii jsem po prvních dvou dílech už odpískal a popravdě se mi do trojky vůbec nechtělo. Slasher coby hororový subžánr mám rád, ale Temná legenda na mě moc velký dojem neudělala a rozhodně mezi moje oblíbené série nikdy patřit nebude. Zaujalo mě však jméno na režisérském postu a tak jsem se nakonec přece jenom rozhodl dát tomuto filmu šanci. Mary Lambert má na svém kontě mimo jiné oba díly Pet Sematary a tak jsem byl zvědavý, jestli alespoň ona dokáže pozvednout úroveň Urban Legends. No a povedlo se jí to tak napůl.

Rozhodně nejde o nejlepší díl této série, ale oproti dvojce jde alespoň o mírné zlepšení. Navíc se zde skloubila teen vyvražďovačka s duchařinou, což bylo na první pohled milé oživení. Nechybí slušný úvod, detektivní zápletka ani několik průměrných vražd. Místy to dokonce mělo docela příjemnou atmosféru a tu a tam vykoukla i nějaká ta povedená scéna či srandovní hláška. Oproti předchozímu dílu se tu dá dokonce u některých jedinců mluvit i o předvedeném hereckém výkonu.

Smůlou ovšem je, že se režisérka nepokusila přijít i s něčím novým. Okoukané lekací scény totiž již nikoho nevyděsí, stejně jako vykuchaná mrtvola psa. Totéž se dá říci i o podprůměrných speciálních efektech (viz pavouci) a samotný závěr mě totálně znechutil. Už jsem pomalu uvažoval o průměrném hodnocení (přece jenom to taková katastrofa jak tvrdí někteří na internetu nebyla), ale pak přišla finální pasáž na hřbitově. Takhle zmršený konec se jen tak nevidí. Jakoby tvůrcům i samotné režisérce došel dech. Prostě humus! Temná legenda 3 tak ve finále potopila sebe samu. Tentokrát děvčatům k obměkčení mého srdce nepomůžou ani jejich výstřihy a pěkný úsměv. Škoda promarněné šance a pěkné Mary (když tedy ještě žila). 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat