0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 5. 2017

Urban Legend (1999)

Městské legendy jsou většinou jen vymyšlené strašidelné příběhy, ale co když se jimi nechá inspirovat sériový vrah…?

Studenti Pendletonské univerzity jsou šokováni zprávou, že nedaleko odsud přišla o život mladá dívka. Nejvíce pak jedna ze studentek Natalie, která chodila s mrtvou Michelle na střední a byly dobrými kamarádkami. Kdo jí jen mohl useknout hlavu? Paul Gardener – školní novinář si z toho dělá srandu a všem připomene lidové (městské) legendy, kterými se vrah zřejmě inspiroval. Jenomže všechny žerty brzy půjdou stranou, protože začnou umírat další lidé – studenti – kamarádi a Natalie je přesvědčená, že vrahem musí být někdo z univerzity. Někdo, kdo si s ní pohrává a chce, aby byla svědkem jeho řádění. Vždy je totiž o krok napřed a zabíjení lidí je pro něj hotovým potěšením…



Český název: Temná legenda / Městská legenda
Režie: Jamie Blanks
Rok výroby: 1998
Délka: 99 min
Země: USA / Francie

Hrají:
Alicia Witt...(Natalie Simon)
Rebecca Gayheart...(Brenda Bates)
Jared Leto...(Paul Gardener)
Tara Reid...(Sasha Thomas)
Loretta Devine...(Reese Wilson)
...a další


Taky se řadím ke skalním fandům slasherů a 70 - 80 let celkově (co se hororových filmů týče). Tento subžánr patří k mým vůbec nejoblíbenějším a nedám na něj dopustit. Ovšem opět se musím vrátit hlavně ke starým zažitým klasikám. Když se v roce 1996 objevil na scéně Vřískot, byl jsem z něj docela nadšený. Craven odvedl slušnou práci a odstartoval novou vlnu, která sebou přinesla obrovské množství následovníků, leč bohužel valná většina těchto filmů neoplývala příliš velkou kvalitou a tak je tomu dodnes. Tajemství loňského léta jsem dokázal ještě přežvýkat, ale Urban Legend už balancuje na hraně průměru a během sledování ve mně převládalo spíše zklamání.

Dnes to byla má první zkušenost s touto sérií a nemůžu říci, že by byla příliš pozitivní. Přestože se tu objevila celá plejáda známých tváří, tak ani tento fakt nedokázal vylepšit celkovou kvalitu samotného příběhu a zvláště chabý scénář. Ona myšlenka zabíjet podle strašidelných historek – městských legend nebyla vůbec špatná (originální určitě ne, ale zajímavá to ano), jenže po odhalení totožnosti našeho vraha, mi nezbylo než se potutelně pousmát. Docela by mě zajímalo, jak ona osoba dokázala máchat sekyrou v jedné ruce, přemoci mladého muže a dostat ho s oprátkou na krku na střechu auta a to se už nebudu bavit o tom, že časově prostě nešlo stíhat, aby se vrah stačil přemístit na několik míst na jednou. Nejprve jsem si myslel, že to bude podobné jako u Vřískotu a vrahové budou dva…

No, nicméně na podobné nelogické kiksy scénáristů jsem si už pomalu zvykl. To ovšem neznamená, že mě neiritují! Nejvíce tím samozřejmě trpěla samotná atmosféra, která nám tentokrát nenabídla příliš důvodů k radosti. Napětí bylo málo, většina vražd se odehrála mimo záběr kamery…Určitě mě však potěšila účast několika známých tváří ve vedlejších rolích. Robert Englund, Joshua Jackson, Julian Richings, Brad Dourif nebo Danielle Harris – ti všichni nás zde poctili alespoň krátkou návštěvou a byla velká škoda, že nedostali více prostoru. To Tara Reid ještě vypadala celkem k světu a kupodivu ani moc nepřehrávala. No a co se týká dvojice Alicia Witt a Rebecca Gayheart – docela pohledné dívky, ale moc mě o svých hereckých kvalitách nepřesvědčily. Přece jenom druhá jmenovaná se mi mnohem více líbila ve svém domácím videu ve vaně. Urban Legend tak bohužel musím zařadit do zástupu průměrných filmů, které si rozhodně moc často pouštět nebudu. Není to sice vyložená katastrofa, ale ani žádný zázrak. Znám spoustu mnohem lepších slasherů.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat