0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 5. 2017

Underworld: Rise of the Lycans (2009)

Lucian už nehodlá mlčky přihlížet příkoří, které se lycanům od svých upířích pánů neustále dostává. Nadešel čas rozpoutat vzpouru, která se později proměnila ve válku trvající celá staletí…

Vůdce upírů Viktor vždy nesnášel agresivní vlkodlaky a společně se svými druhy se je snažil vyhubit, ale přišel na to, že se dají využít pro vznešenější cíle. Když se totiž jednoho dne narodil malý Lucian, rozhodl se ušetřit jeho život. Jak mladík rostl, stal se z něj poslušný otrok a ochránce upířího panství. Navíc díky němu mohli upíři nechat proměnit obyčejné lidi v poslušné lycany, kteří pro ně pracovali. Jenže společně s Lucianem rostla i Viktorova dcera Sonja, která se do mladého kováře / lycana zamilovala. O jejich lásce se neměl nikdo dozvědět, jenže to by Lucian nesměl přestat přehlížet příkoří, kterého se vlkodlakům dostávalo od svých upířích pánů. Nadešel čas rozpoutat vzpouru a postavit se krutému zacházení. Viktor však pro jejich vzpurnost nebude mít pochopení a je schopný obětovat cokoliv a kohokoliv, jen aby si zachoval svou tvář před ostatními upíry…



Český název: Underworld: Vzpoura Lycanů
Režie: Patrick Tatopoulos
Rok výroby: 2009
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Bill Nighy…(Viktor)
Michael Sheen…(Lucian)
Rhona Mitra…(Sonja)
Steven Mackintosh…(Tannis)
Kevin Grevioux…(Raze)
...a další


Když se Len Wiseman rozhodl po druhém díle skončit s touto sérií, vypadalo to s dalším Underworldem opravdu špatně. Což samozřejmě někteří kritici této nepříliš povedené fantasy hororové série přivítali s povděkem. Ukázalo se totiž, že kromě režiséra odmítla pokračovat v natáčení dalšího dílu i hlavní hvězda Kate Beckinsale. Bez které jsem si nedokázal Underworld představit už vůbec. Jenže pak přišel Patrick Tatopoulos a tým scénáristů s nápadem, že by místo pokračování dvojky mohli natočit prequel a ukázat, co vlastně vedlo k nelítostné bitvě mezi upíry a lycany.

Ukázalo se, že nápad zasadit děj do minulosti nakonec nebyl zas až tak špatný, jak jsem si zprvu myslel. Přemrštěné akční scény s nekonečným proudem kulek mě totiž nikdy nebraly a i to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem oběma předchozím dílům dal jen průměrné ohodnocení. Navíc Tatopoulos dokázal natočit docela působivé souboje vlkodlaků s upíry, které i přes slabší efekty (u této série se z toho stal jakýsi rituál) přece jenom nakonec nevypadali zas až tak špatně. Zoufalejší už to sice bylo s přeměnou člověka v lycana, ale na to jsem si už u Underworldu zvykl.

Samozřejmě ani v tomto příběhu nesměla chybět romantika a zakázaná láska. Další prvek, který je pro tuto sérii typický. Jen tu Kate nahradila Rhona Mitra. Obě sice patří mezi moje oblíbenkyně, ale Rhona mi tu tentokrát moc neseděla. To větší prostor pro Michaela Sheena jsem přivítal s velkou radostí. Nicméně i tentokrát se ukázalo, že Bill Nighy je prostě nepostradatelný. Hlavně tedy pro Underworld. Jasně zbytek herců převyšoval a nebýt zde, tak půjdu s hodnocením určitě dolů. Docela mě totiž zarmoutila absence Marcuse a Amelie. Přece jenom bych tuto trojici vyšších upírů viděl rád pohromadě. Vzpoura Lycanů tak svým předchůdcům rozhodně ostudu neudělala, ba si spíš myslím, že je na naprosto stejné úrovni jako oba předchozí díly.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat