0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 5. 2017

Underworld (2003)

Upíři a vlkodlaci mezi sebou válčí již od pradávna. Nyní však nadešel čas, aby vznikla nová rasa. “Napůl upír, napůl lykan, který bude silnější než obě rasy dohromady“. Aby se tak stalo je potřeba najít vhodný subjekt a především se neštítit zradit i svůj vlastní rod. Existují však i tací, kteří jsou rozhodnuti tomu zabránit za jakoukoliv cenu…

Již celá staletí žijí na Zemi kromě lidí temné bytosti, které po celou dobu vedou krvavé války. Jsou jimi upíři a lykani (vlkodlaci). Nyní se upírům téměř podařilo své protivníky vyhubit, ale stále se několika jedincům daří přežít a vyhýbat se speciálním upířím týmům, kteří jsou speciálně cvičeni pro jejich likvidaci. Mezi ně patří i pohledná Selene, která jednoho deštivého večera zahlédne dvojici lykanů, vcházejících do stanice metra. Společně se svými druhy je tedy následuje a nastane přestřelka, ze které Selene vyvázne jen tak tak se zdravou kůží. Během pronásledování jednoho z vlkodlaků však nabude dojmu, že v podzemí musí být celé hnízdo nebezpečných lykantropů. Svěří se s tím svému vůdci Kravenovi, ale ten jí nevěří. Navíc to vypadá, že se lykani zaměřili na obyčejného člověka a chtěli jej dostat do svých spárů. Co mají za lubem? Proč je pro ně medik Michael Corvin tak důležitý? I přes přísný zákaz se rozhodne Selene vše zjistit a během konfrontace s Corvinem, jsou oba napadeni smečkou vlkodlaků i s jejich vůdcem Lucianem, který měl být už dávno mrtvý. Selene je přesvědčena, že Kraven i Lucian rozehráli nějakou špinavou hru a rozhodne se porušit další z pravidel. Je potřeba probudit nejmocnějšího vampýra Viktora, dřív než bude pozdě. Jenže tímto skutkem se z ní stane vyvrhel i pro upíry a tak se společně s Michaelem rozhodnou rozplést klubko tajemství sami. Čeká jí však šokující odhalení a slovo „zrada“ nabude gigantických rozměrů…



Režie: Len Wiseman
Rok výroby: 2003
Délka: 121 min
Země: USA / Velká Británie / Německo / Maďarsko

Hrají:
Kate Beckinsale...(Selene)
Scott Speedman...(Michael Corvin)
Bill Nighy...(Viktor)
Shane Brolly...(Kraven)
Michael Sheen...(Lucian)
...a další


Když se najednou zrodil Underworld, byl jsem doslova nadšený. Nápad s válkou mezi upíry a vlkodlaky posvěcený pořádnou akcí a pohlednou hlavní hrdinkou – no přiznám se, že jsem na tuto podívanou byl doslova nažhavený. Ovšem jen do chvíle, kdy jsem tento film viděl poprvé. Nejde sice o vyloženě špatný film, ale v mých očích se tato série nikdy nestala a vzhledem k úpadku ostatních dílů ani nestane kultovní záležitostí. Spíš bych řekl, že každým dalším dílem to je jen horší a horší. No, ale pojďme se věnovat nejprve prvnímu dílu. Na ty ostatní se dostane někdy příště.

Underworld je v mých očích docela úsměvný film, plný přemrštěných akčních scén a speciálních efektů. Jak už jsem poznamenal výše: nápad s válkou upírů a vlkodlaků se mi líbil, ale romantické pasáže, kterých je tu víc než dost, mi kazí celkový dojem z filmu. Což o to, Kate je docela šikovná cérka, ale ona sama celý film nezachrání od průměrné podívané. Podobné filmy stačí vidět jen jednou za čas a rozhodně u nich nebudu trávit víkendové noci, to si raději zajdu na pár točených. Nicméně musím uznat, že několik scén je zde skutečně hodně solidních, ale přeměny na vlkodlaky mezi ně určitě nepatří.

Nicméně bych tvůrcům uškodil, kdybych tvrdil, že se jim alespoň místy nepodařilo vytvořit docela zajímavou atmosféru. Mrtvých na obou stranách je tu opravdu dost, jen kdyby u toho nebylo zapotřebí nekonečné množství nábojů. Doslova nesnáším, když není za potřebí měnit zásobníky…Kate Beckinsale však byla neskutečně sexy a tak jsem jim odpustil i tento škraloup. Svým způsobem jsem měl oči jen pro ní. No a v konečném hodnocení to dám taky citelně znát. Underworld nikdy nebude patřit mezi moje oblíbence, přesto mu dám alespoň průměrné hodnocení. To si myslím zaslouží.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat