0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 5. 2017

Silent Hill (2006)

Nechtěl bych strávit byť jen jednu noc na tomto místě…!!!

Manželé Rose a Christopher společně vychovávají svou adoptovanou dcerku Sharon. Dívka je hodná, přátelská a ráda si kreslí – ovšem má i svou stinnou stránku. Občas totiž upadá do podivného transu (dalo by se říci, že jde o náměsíčnost) a svým rodičům přidělává starosti. Navíc v tomto stavu neustále vyvolává jméno / název Silent Hill. Rose se podaří vypátrat, že skutečně existuje městečko se stejným názvem, ale nyní je označováno jako „město duchů“. Před mnoha lety tam vypukl požár a dodnes v podzemí hoří uhlí. I přesto se tam rozhodne s dcerou odjet. Jenomže během cesty upoutají pozornost místní policistky Cybil, která je pronásleduje až k branám Silent Hillu. Dojde však k nehodě a vše obklopí hustá mlha a padající popel. Když se Rose probere, zjistí, že Sharon zmizela a tak se jí vydá hledat do liduprázdného městečka. Velmi záhy však pochopí, že s tímto místem není vůbec nic v pořádku. Čím hlouběji postupuje ve svém pátrání, tím začíná pociťovat na vlastní kůži temnou stránku tohoto města. Temnota sebou totiž přináší podivná zjevení i tvory, jenž jí jdou doslova po krku. Podaří se jí v tomto „pekle na Zemi“ najít svou dcerku, nebo podlehne nástrahám, které zde na ní číhají snad na každém kroku?



Režie: Christophe Gans
Rok výroby: 2006
Délka: 125 min
Země: Kanada / Japonsko / Francie

Hrají:
Radha Mitchell...(Rose Da Silva)
Sean Bean...(Christopher Da Silva)
Jodelle Ferland...(Sharon / Alessa)
Laurie Holden...(Cybil Bennett)
Deborah Kara Unger...(Dahlia Gillespie)
...a další


Přiznám se, že stejnojmennou hru jsem hrál už opravdu dávno a moc si jí nepamatuji. Doma mám sice (tuším) pět dílů, ale hrál jsem jen jedničku. I proto se mi dost často stávalo, že jsem se v některých chvílích v ději pěkně ztrácel. Něco jsem po prvním zhlédnutí vůbec nepochopil a trvalo dlouho, než mi začalo dávat smysl. To ovšem neznamená, že bych nad Silent Hillem chtěl hned lámat hůl. Nejde sice o vyložený zázrak či snad bombastický filmový počin podle hodně dobré hry, ale našel jsem tu i celou řadu prvků, které se mi opravdu líbili.

 Film je po trikové stránce zvládnutý docela dobře a to je asi jeho hlavní doménou. Zpočátku jsem se sice nudil, ale čím hlouběji se hlavní hrdinka dostávala v ději, tím byla lepší i samotná atmosféra. Nemůžu ale přehlédnout spoustu hluchých míst, které se tvůrci sice snažili zaplnit různými scénami, jenž ovšem nebyly vůbec důležité a jen zbytečně brzdily rozjetý hlavní děj. Přesně tohle u filmů nesnáším (zbytečné natahování, nelogické scény či prvky, nudu) - a tohle všechno tento film v sobě bohužel má. Na druhou stranu mi to však vynahradili bizarní tvorové, kterých tu bylo opravdu hodně. Škoda jen, že Pyramidhead nedostal větší prostor, protože byl to právě ON, kdo zde byl jasným králem Silent Hillu.

Herecké obsazení bych nikterak nehanil, protože většina zúčastněných odvedla celkem slušné výkony. Radha Mitchell – pro tuhle herečku mám velkou slabost a ani tady si nevedla vůbec špatně. Dokonce mi jí (postavy, kterou ztvárnila) bylo i líto. To Sean Bean nedostal zas až tolik prostoru, ale i on byl velkým přínosem. No a Deborah Kara Unger? Tahle démonická (zde rádoby pobožná) mrška odvedla rovněž dobrou práci. Takže je jen velká škoda, že film mě místy neskutečně štval a vytvářel zbytečně moc otazníků. Ale zas je tu k vidění několik opravdu morbidních laskomin, takže ve finále jsem i docela spokojený.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat