0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 5. 2017

Morgan (2016)

Další nevydařený vědecký experiment a hraní si na boha. Pokolikáté už? I hybrid v těle mladé dívky má totiž své touhy a city…

Lee Weathers pracuje jako specialistka pro tajnou korporaci, která se zabývá genetickým výzkumem. Jejím úkolem je prošetřit incident, který se udál v jedné z utajených vědeckých laboratoří. Zdejším vědcům se podařilo stvořit hybrida v těle malého děvčete, ale tento experiment se jim zvrtl. Subjekt pojmenovaný Morgan nejen že rychle dospěl v mladou dívku, která se rychle přizpůsobuje, čerpá informace a neustále se zdokonaluje, ale začíná být i nekontrolovatelná a agresivní. Což vyústilo v napadení jedné z vědkyň, jenž jí měla na starosti. Lee má vše vyšetřit a popřípadě rozhodnout, zda subjekt zlikvidovat či pokračovat v experimentu. Morgan jí do jisté míry zaujme, ale již od první minuty je jasné, že si do oka zrovna nepadly. Navíc si tento hybrid uvědomuje, že jí jde o život a nehodlá dopustit svou případnou eliminaci…



Režie: Luke Scott
Rok výroby: 2016
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Kate Mara...(Lee Weathers)
Anya Taylor-Joy...(Morgan)
Rose Leslie...(Dr. Amy Menser)
Toby Jones...(Dr. Simon Ziegler)
Boyd Holbrook...(Skip Vronsky)
...a další


Nedávno jsem se díval na film Staunton Hill, který režíroval Cameron Romero. Ten se však moc nepotatil a jeho kousek dopadl téměř tragicky. I proto jsem byl zvědavý, jak si povede Luke Scott (syn dalšího známého režiséra, který je rovněž mým velkým oblíbencem). Tentokrát to bylo o pověstný fous lepší, ale popravdě mám z této „nové“ generace režisérů trochu obavy. Ani Luke Scott se totiž nezdráhal hledat inspiraci u jiných filmů a přestože nejde o klasickou „vykrádačku“, moc originálních nápadů jsem tu taky nenašel. Jeho látka je však mnohem těžší na zpracování, než slasher a on se s ní dokázal v rámci svých možností popasovat docela obstojně.

Slovem důstojně rozumějte průměrně, ale rozhodně ne nezajímavě. Hned od prvních minut jsem si vzpomněl na filmy jako Species či Splice. Tento kousek je s nimi úzce spjat obdobným námětem, ale zde jsem bohužel postrádal potřebnou atmosféru, která by mě chytla u srdce. Horor je zde obsažen jen v nepatrné míře a spíše jde o jakousi variaci na scifi drama s trochu krvavějším závěrem. První polovina mě lehce nudila, protože celé to seznamování se všemi vědci a samotnou Morgan za pomoci několika vzpomínkových scén bylo na můj vkus až příliš únavné a zdlouhavé. Naštěstí se ke konci přitvrdilo, ale ani tak jsem z toho moc odvařený nebyl.

Po stránce hereckých výkonů to taky nebyla žádná velká sláva. Kate Mara se sice snažila, ale nikdo se k ní už nepřidal. Prostě klasický průměr. Možná za to může i mé očekávaní, že postava Morgan ve mně nedokázala vyvolat ty potřebné emoce. Přece jenom očekávání bylo mnohem větší. I tak si však myslím, že vyložená ztráta času to není. Jen mě mrzí, že jsem se nedočkal propracovanější atmosféry a snad bych uvítal i více brutality.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat