0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2017

Purge: Election Year, The (2016)

Odvážná senátorka hodlá zrušit nechvalně proslulý Očistný den. To však v žádném případě nehodlají připustit její protivníci a jsou proto ochotni udělat opravdu cokoliv!

Senátorka Charlie Roan je jedním ze dvou hlavních aspirantů na presidentské křeslo v Bílém domě. Hlavním bodem její kampaně je zrušení nechvalně proslulé Očisty, dne kdy je na dvanáct hodin vše dovoleno. Dokonce i vražda, za kterou nikdo nebude potrestán. Ona sama se stala obětí Očisty a její rodina za to zaplatila krutou daň. Její protivník ministr Owen zastupuje mocné lidi v pozadí, pro které je zrušení zavedeného zákona nepřípustné a samotná senátorka se pro ně stává tím pádem nežádoucí. Letošní Očista tak bude specifická v tom, že by nebylo od věci, kdyby se jí „něco“ stalo. Vždy se najdou lidé, kteří jsou za peníze a moc schopní zradit kohokoliv. Senátorčin dům se tak osudné noci stane terčem skupiny žoldáků, která dostala za úkol nepohodlnou ženu odklidit z cesty jednou pro vždy. Jenomže je zde ještě šéf senátorčiny ochranky Leo Barnes, který už má s Očistou také bohaté zkušenosti. Ten rozhodně nehodlá svou ani její kůži prodat lacino a tak se brzy rozhoří tuhý boj o přežití. Ulice jsou navíc plné nejrůznějších násilníků, psychopatů a vrahů, takže dostat senátorku do bezpečí, nebude nic jednoduchého. Naštěstí stále žijí i lidé, kteří jsou i v onen kritický den/noc ochotni pomoci a riskovat vlastní životy.



Český název: Očista: Volební rok
Režie: James DeMonaco
Rok výroby: 2016
Délka: 109 min
Země: USA / Francie

Hrají:
Frank Grillo...(Leo Barnes)
Elizabeth Mitchell...(senátorka Charlie Roan)
Kyle Secor...(ministr Edwidge Owens)
Mykelti Williamson...(Joe Dixon)
J.J. Soria...(Marcos)
Betty Gabriel...(Laney Rucker)
Edwin Hodge...(Dante Bishop)
Terry Serpico...(Earl Danzinger)
...a další


James DeMonaco nelenil a během krátké doby natočil další díl Očisty. Je sice pěkné, že se této série stále drží jeden a ten samý režisér a scénárista, ale chlapec nám asi začíná trochu senilnět. Vzhledem k tomu, že si scénáře na všechny tři díly napsal sám a poté i zrežíroval, padá veškerá vina na sestupné tendenci na jeho hlavu. Zvláště co se některých informací (zvláště pak ty proklaté datumy) týče, protože časově nesedí s tím, co se odehrávalo v předchozích filmech. Ale to jen tak na okraj. Slabin se tu dalo najít opravdu hodně.

The Purge  vždy smrdělo politickou zápletkou v pozadí, ale tady už to tvůrci hnali místy až do extrému. Ona myšlenka toho, že vláda schválila jeden den proto, aby se vybouřili všechny kriminální živly a to zcela beztrestně, navíc se tím daří snížit kriminalitu a počet „nepohodlných“ lidí – čímž se daří ekonomice je sice nadčasová a pro natočení hororového thrilleru doslova výborná, ovšem má to i své stinné stránky. Zatímco první díl se nesl v duchu home invasion, dvojka v totální anarchii v ulicích, tak na trojce už bylo citelně znát, že jí dochází dech.

Divák se tu spíše než ponuré atmosféry dočká akční rádoby jízdy, která však v sobě skrývá minimum napětí a místy to celé vypadalo až moc trapně. Jediný světlejší okamžik vidím v mladých dívkách, které si přišly do samoobsluhy pro svou tyčinku a odplatu. No a pak ve chvíli, kdy sanitka projíždí městem a divák je svědkem několika skupin lidí, kteří provádějí Očistu na bezbranných obětech. Což mi přišlo dost málo, na to že se tu objevily hned dvě známé tváře z předchozích dílů. Edwin Hodge coby Bishop si však svou chvíli slávy vydobyl jen v jedničce a v obou následujících dílech si zahrál jen malou vedlejší roli. Frank Grillo to dokázal ve dvojce pořádně roztočit a i zde na něm stavěl celý scénář. Jenomže už to nemělo onu potřebnou šťávu. No a Elizabeth Mitchell už prostě nemá ten šmrnc, co měla v dobách, kdy si zahrála po boku Angeliny Jolie ve filmu Gia.

Za vůbec nejlepší díl celé této série považuju dvojku. Zatímco jednička měla dobrou myšlenku a několik velice slibných pasáží, tak místy to v ní neskutečně skřípalo a trojka je na tom obdobně. Dá se tu skutečně narazit na pár světlejších okamžiků, člověk se u toho i zasměje, ale stále více se z toho stává jen záležitost na jedno podívání. Po dalším díle už snad ani netoužím!

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat