0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 4. 2017

Orca (1977)

Samec kosatky se mstí za smrt své družky...

Kapitán rybářské lodi Nolan vyráží na lov žraloků. Vypadá to dnes na šťastný den, protože na jeden opravdu velký kousek zanedlouho narazí. Naneštěstí se jim do cesty připlete potápěč se svým doprovodem, což je málem stojí život. Zatímco Nolan vytahuje na palubu doktorku Rachel (ze které se vyklube onen potápěč), zaútočí na žraloka další obrovský vodní predátor kosatka. Ztráta cenné kořisti Nolana štve, ale zaujme ho následná přednáška Rachel o kosatkách. Zrodí se v něm ďábelský plán, díky kterému se rozhodne jednu kosatku chytit a následně za tučný zisk prodat. Během následného lovu však svou neopatrností smrtelně zraní samičku kosatky, která navíc čekala mladé. Tím to však nekončí, ba právě naopak. Tento čin rozzuří samce kosatky, který od té chvíle prahne jen po pomstě. Jeho agrese se začíná stupňovat, což pocítí na vlastní kůži nejen Nolan a jeho posádka, ale i obyvatelé přímořského městečka. Nešťastnému kapitánovi tak nezbývá nic jiného, než se rozzuřené kosatce postavit…



Český název: Orka Zabiják
Režie: Michael Anderson
Rok výroby: 1977
Délka: 92 min
Země: USA
Alternativní název: Orca: Killer Whale

Hrají:
Richard Harris...(kapitán Nolan)
Charlotte Rampling...(Rachel Bedford)
Will Sampson...(Umilak)
Bo Derek...(Annie)
Robert Carradine...(Ken)
Keenan Wynn...( Novak)
...a další


Musím říct, že tento film se v době natočení snažil těžit na úspěchu Čelistí. Podle některých se to povedlo, podle jiných vůbec. Mně osobně tento film velmi zaujal a patří hned po již zmíněných Čelistech k nejlepším filmů, co se zvířecí tématiky týče. Již v útlém dětství jsem si Orcu zamiloval a dodnes se k ní rád a často vracím. Již samotný úvod diváka okouzlí nádhernými podvodními záběry a to nejenom na samotné kosatky. Tvůrcům se však kromě toho podařilo do tohoto filmu přenést i dosti pochmurnou a místy až dojemnou atmosféru.

A právě ona se ukázala býti tím nejvhodnějším stavebním kamenem, pro pevný základ kostry samotného příběhu. Smrt samice může mít pro slabší povahy neblahé účinky, ale bylo potřeba diváky zasáhnout co nejcitlivěji hned v úvodu, aby se dokázali co nejlépe vcítit do „mysli“ pomstychtivého samce (pokud to tedy vůbec jde. A to hlavně proto, že postava kapitána Nolana asi moc lidem po chuti nebude. Rozhodně to není žádný sympaťák, což ovšem neznamená, že i on si nenašel nějakého toho příznivce.

Souboj „Davida a Goliáše“ tak mohl začít a divák byl svědkem stupňující se agrese samce, který díky své inteligenci systematicky ničil nejen rybářské městečko, ale především psychiku svého soupeře. Zda by to bylo skutečně reálné, to musí každý posoudit sám, nicméně ve filmu je jak známo, dovoleno vše. Když k tomu navíc připočítám skvělou závěrečnou třetinu, byl jsem nadmíru spokojený. Navíc zde musím ocenit i velice slušné herecké výkony a především podmanivý hudební doprovod Ennia Morriconeho.

Orca tak téměř bezchybně splnila vše, co jsem od ní očekával. Dobrodružným příběhem s příchutí hororu nikdy nepohrdnu a můžu vám tento film jen a jen doporučit. Jak už jsem poznamenal, patří mezi moje TOP zvířecí horory a nedám na něj dopustit ani po letech!

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat