0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 4. 2017

Jeepers Creepers (2001)

Vycítí váš strach a podle toho se rozhodne, kterou část vašeho těla si vybere pro své přežití…

Sourozenci Trish a Darry jedou společně z kolejí domů, aby po dlouhé době navštívili své rodiče. Napříč americkým venkovem a zaprášených silnicích se snaží všelijak zabavit, díky čemuž jim cesta rychleji ubíhá. Rázem se na ně však doslova nalepí stará dodávka a agresivní řidič je málem srazí z vozovky. V tu chvíli končí veškerá legrace, zvláště když zanedlouho uvidí ten samý vůz u polorozpadlého kostela, jehož tajemný řidič právě hází nějaký předmět v zakrváceném prostěradle do roury v zemi. Sešlápnou plyn, ale než se stačí vzpamatovat, objeví se za nimi dodávka a tentokrát je násilím vytlačí ze silnice. Načež zmizí v dáli. Zmatení a rozzlobení sourozenci, se rozhodnou ignorovat své instinkty a vrátí se zpět ke kostelu, aby se podívali, co tam cizinec ukryl. To však neměli dělat, protože si tím podepsali rozsudek smrti. Ve sklepení se totiž ukrývají desítky těl, které ON potřebuje ke svému přežití. Nejedná se totiž o normálního člověka ale tvora, který jednou za 23 let musí po dobu 23 dní hodovat a získávat části lidských těl, aby mohl vůbec existovat a uložit se znovu ke spánku…



Režie: Victor Salva
Rok výroby: 2001
Délka: 90 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Gina Philips...(Trish)
Justin Long...(Darry)
Jonathan Breck...(The Creeper)
Patricia Belcher...(Jezelle Gay Hartman)
...a další


Victor Salva se rozhodl stvořit vlastního bubáka, jenže aby mohl prorazit v tvrdé konkurenci, chtělo to mnohem více, než nám byl nakonec schopný nabídnout. Nejde vyloženě o špatný film, ale podobných průměrných kousků existuje tolik, že tohle je jen opravdu malá kapka v moři, která na vás moc velký dojem neudělá. Celkem slušná první polovina filmu vás všemožně láká, abyste skutečně uvěřili, že se jedná o velice dobrý film. Jenže zde jsem měl dojem – čím víc se blížil závěr filmu, tím to bylo horší a nudnější. A jak vidno, nedošel jsem k tomuto názoru sám.

Přitom počáteční atmosféra nebyla vůbec špatná. Herci hrající sourozenecké duo byli příjemným překvapením, jejich výkony bych společně s tím starým auťákem a vyzdobeným sklepením kostela vyzdvihl asi nejvíc. Právě v těchto chvílích na vás sálá i slušná dávka pochmurné atmosféry a napětí, které je vždy správným základem na cestě k úspěchu. Tajemná postava v klobouku vám neustále šrotuje v hlavě (jde o dalšího psychopatického zabijáka, nebo jde skutečně o monstrum?). Salva si dával pěkně načas, aby diváky co nejvíce napínal a prvotní dojem byl vskutku velmi dobrý. Maska sice vypadala gumově, ale slabší povahy si klidně mohou cvrnknout i do kalhot. Jenže to je tak vše.

Těch několik laciných hlášek a gumových efektů v druhé půli tomu už moc nepomohlo. Navíc se režisérovi vůbec nedařilo maskovat ty velké díry ve scénáři, kterých tam bylo opravdu požehnaně. Od chvíle kdy se děj přesunul do policejní stanice, jsem se začal neskutečně nudit a několikrát si musel poklepat na čelo. Jakoby Salva chtěl být co nejvíce „světový“, ale paradoxně svému dílu spíše uškodil. Rádoby akční pasáže absolutně nefungovaly tak jak by měly. Tedy alespoň na mou maličkost. Tudíž musím nakonec konstatovat, že Jeepers Creepers měl sice pěkně našlápnuto, ale nakonec z toho byla jen další průměrná podívaná. Ani se moc nedivím, že Gina Philips odmítla hrát ve druhém díle.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat